Folkhälsomyndighetens besked om att alla med symtom ska hålla sig hemma samt rådet om att de som kan bör jobba hemifrån har kraftigt påverkat verksamheten på många statliga arbetsplatser.
Bild: Mostphotos
Folkhälsomyndighetens besked om att alla med symtom ska hålla sig hemma samt rådet om att de som kan bör jobba hemifrån har kraftigt påverkat verksamheten på många statliga arbetsplatser.

Så slår coronapandemin mot myndigheterna

CORONA2020-03-26

Inställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.

Coronavirusets framfart ställer nya krav på samhället och förändrar förutsättningar i en rasande takt. Folkhälsomyndighetens besked om att alla med symtom ska hålla sig hemma samt rådet om att de som kan bör jobba hemifrån har kraftigt påverkat verksamheten på många statliga arbetsplatser.

I den rundringning som Publikt gjort framkommer att samtliga arbetsplatser efter förmåga har växlat över till hemarbete. Samtidigt säkras viktiga funktioner upp och en del nyckelroller behöver fortfarande vara på plats på jobbet.

Trafikverket meddelade i veckan att omkring 8 000 körkortsprov i storstadsområden ställs in, och att bokningen för teoriprov stängs i hela landet fram till 4 maj.

– Det handlar om hälsodelen, både för dem som ska komma och sitta instängda i en provsal och våra medarbetare som utsätts för det här. Sitter du i en bil och har uppkörning med fyra personer blir det väldigt tajt, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Sedan i förra veckan jobbar tusentals av Trafikverkets anställda hemifrån, men medarbetare med uppgifter som trafikledning eller som är inbladade i större projekt som exempelvis Förbifart Stockholm eller Västlänken i Göteborg går fortfarande till jobbet som vanligt.

Inställt har det också blivit på Göteborgs tingsrätt. Där har förhandlingar skjutits upp till följd av viruset.

– Vi har naturligtvis fått ställa in en del förhandlingar. Inte främst på grund av bristande resurser från vår sida, utan för att parter, vittnen och ombud fått förhinder. Men några dramatiska förändringar har vi ännu inte behövt kännas vid. Det känns som att vi inte har kommit riktigt lika långt som Stockholm än, säger lagmannen Johan Kvart.

På Stockholms universitet har viruset lett till att undervisning nu sker på distans och att en majoritet av de anställda jobbar hemifrån.

– Det är svårt och ställer så klart en del krav på oss. Vi kämpar otroligt hårt för att bedriva verksamheten så gott som det bara går. Den största utmaningen har de som bedriver utbildningen, som behöver hitta alternativa former för att nå ut med undervisning och examinera, säger Nellie Grenius, säkerhetschef på Stockholms universitet.

På Regeringskansliet skapar pandemin mycket jobb, och sedan en tid tillbaka har man riktat om resurser för att i högre grad kunna stötta regeringens arbete med viruset, berättar presskommunikatören Ulrika Langels i ett mejl. Många anställda jobbar hemifrån samtidigt som verksamheten har anpassats för att det ska vara möjligt att hantera en långdragen period med hög belastning.

Hos Kronofogden vittnar man om ett ansträngt läge, även om verksamheten än så länge fungerar bra, enligt kommunikationsdirektör Anna Bergqvist. Myndigheten har framför allt märkt av ett ökat tryck på kundservice och får fler frågor än vanligt.

– Många som ringer är oroliga. Det handlar till exempel om personer som har en pågående skuldsanering och samtidigt är oroliga för jobbet. Eller att man har en pågående löneutmätning samtidigt som man får minskad inkomst, säger Anna Bergqvist.

Inför förrättningar gör Kronofogden precis som vanligt riskbedömingar. Men just nu tittar myndigheten extra noga på de berördas ålder och försöker att undvika förättningar bland riskgrupper så långt som det är möjligt.

– Vi gör alltid riskbedömningar innan förrättningar, corona eller inte. Men nu får vi lägga till den biten i bedömningarna. Där har vi ganska stora möjligheter att använda det regelverk som finns för att till exempel skjuta upp vräkningar och andra besök i bostaden, säger Anna Bergqvist.

Att gå över till hemarbete i stor omfattning har än så länge inte ställt till några problem hos de myndigheter som Publikt varit i kontakt med. I många fall lämpar sig arbetet väl för att göras hemifrån, konstaterar myndigheternas företrädare. Och även om Försäkringskassan vittnar om en ökning av antalet ansökningar om vård av barn har inte heller frånvaron skapat några större störningar.

Samtidigt finns beredskap och planering för en värre situation. Bland annat hos Skatteverket.

– Vi har möten varje dag i en stabsfunktion som har koll på alla frågor och vi försöker att vara steget före med olika scenariobilder, som till exempel vad som händer om förskolor stänger, säger Sofia Martell, enhetschef på Skatteverkets HR-avdelning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA