Kriminalvårdens personalansvarsnämnd anmäler en anställd till åtal för att ha gjort otillåtna slagningar i myndighetens register.
Bild: Mostphotos
Kriminalvårdens personalansvarsnämnd anmäler en anställd till åtal för att ha gjort otillåtna slagningar i myndighetens register.

Åtalsanmäls för hundratals otillåtna sökningar

KRIMINALVÅRDEN2020-08-13
En anställd inom Kriminalvården misstänks ha gjort hundratals otillåtna slagningar i myndighetens register, enligt en skrivelse till myndighetens personalansvarsnämd. Personalansvarsnämnden har nu beslutat att anmäla den anställda till åtal.

Totalt ska den anställda ha gjort slagningar på över 200 klienter under en period på sex månader som Kriminalvården har undersökt. Av dessa gick endast 22 att koppla till personens arbete.

Kriminalvårdens HR-avdelning skriver i handlingarna som skickats till myndighetens personalansvarsnämnd att man anser att den anställda, som är utbildad jurist och även har jobbat länge inom myndigheten, borde ha känt till att slagningarna var otillåtna. Man konstaterar också att slagningarna ska ha skett i en sådan omfattning att de bör ha påverkat den anställdas faktiska arbetsuppgifter negativt.

Den anställda ska i samtal ha hävdat att hen besitter en unik kompetens och därför ofta får frågor om klienter från kolleger, samt att det är vanligt att klienter diskuteras öppet i arbetsgruppen. Personen ska också ha framfört att hen inte känt till att slagningarna var olagliga och att det regelbundet sker slagningar på klienter som inte ingår i handläggningen.

Myndighetens personalansvarsnämnd beslutade i början av juli att anmäla ärendet, som ses som misstänkt dataintrång, till åtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.