Återgång till tidigare sjukregel

SJUKREGLER2012-05-10

Riksdagen har nu enhälligt beslutat att sjukförsäkringens regler för prövning av arbetsförmåga ska återställas till gamla arbetsmarknadsbegreppet ”normalt förekommande arbeten”.

Sjukförsäkringens regler för prövning av arbetsförmågan ändras 1 juli 2012. Enligt riksdagens beslut ska Försäkringskassan då gå tillbaka till att den sjukskrivnes arbetsförmåga ska bedömas i förhållande sådant förvärvsarbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden. De nuvarande reglerna säger att arbetsförmågan ska bedömas i förhållande till förvärvsarbete på den reguljära arbetsmarknaden.

Riksdagen har tidigare vid upprepade tillfällan uppmanat regeringen att gå tillbaka till det gamla arbetsmarknadsbegreppet, men regeringen har låtit bli att efterkomma uppmaningen.

När regeringen ändå återkom med det nu beslutade lagförslaget till riksdagen uttalade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M, att det kommer att komma ett förslag till helt nytt arbetsförmågebegrepp under år 2013.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA