Bantning slår hårt mot departement

REGERINGSKANSLIET2011-06-14

Var tionde anställd ska bort på utbildningsdepartementet. Det väcker oro för både arbetsmiljön och kvaliteten i arbetet, säger STs Per Båvner.

Förslaget till omorganisation och neddragning presenterades av externa konsulter på ett personalmöte. Facket hade inte fått delta i upphandlingen eller uppdragsbeskrivningen.

– Då protesterade jag mot hanteringen, berättar STs sektions­ordförande Per Båvner. Därefter har vi fått information och haft möjligheter att framföra våra åsikter, men det har känts som om det mesta redan var bestämt.

Utbildningsdepartementet har omkring 180 anställda och nedskärningen omfattar 20 årsarbetskrafter. Proportionellt drabbas assistenterna mest, men även handläggare berörs.

– Man har haft ett chefsperspektiv, tycker Per Båvner. En utgångspunkt har varit att vi har varit för oflexibla, men vi har redan en pågående process för att förbättra effektiviteten och flexi­biliteten när det gäller assis­tenternas verksamhet. Man bygger inte vidare på den kunskap och kompetens som finns.

Oro för kvaliteten

Omorganisationen beror på bristande ekonomiska resurser. Ett annat motiv har varit att en enhet ansågs för liten och sårbar. Trots det blir ett par av de nya enheterna ännu mindre.

– Men det mest oroande är arbets­belastningen, som redan är hög, säger Per Båvner. Och man kan undra hur kvaliteten blir i arbetet med politiska reformer på utbildningsområdet.

Arbetsgivaren räknar med att neddragningen i huvudsak kan lösas med naturlig avgång.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA