Bantning slår hårt mot departement

REGERINGSKANSLIET2011-06-14
Var tionde anställd ska bort på utbildningsdepartementet. Det väcker oro för både arbetsmiljön och kvaliteten i arbetet, säger STs Per Båvner.

Förslaget till omorganisation och neddragning presenterades av externa konsulter på ett personalmöte. Facket hade inte fått delta i upphandlingen eller uppdragsbeskrivningen.

– Då protesterade jag mot hanteringen, berättar STs sektions­ordförande Per Båvner. Därefter har vi fått information och haft möjligheter att framföra våra åsikter, men det har känts som om det mesta redan var bestämt.

Utbildningsdepartementet har omkring 180 anställda och nedskärningen omfattar 20 årsarbetskrafter. Proportionellt drabbas assistenterna mest, men även handläggare berörs.

– Man har haft ett chefsperspektiv, tycker Per Båvner. En utgångspunkt har varit att vi har varit för oflexibla, men vi har redan en pågående process för att förbättra effektiviteten och flexi­biliteten när det gäller assis­tenternas verksamhet. Man bygger inte vidare på den kunskap och kompetens som finns.

Oro för kvaliteten

Omorganisationen beror på bristande ekonomiska resurser. Ett annat motiv har varit att en enhet ansågs för liten och sårbar. Trots det blir ett par av de nya enheterna ännu mindre.

– Men det mest oroande är arbets­belastningen, som redan är hög, säger Per Båvner. Och man kan undra hur kvaliteten blir i arbetet med politiska reformer på utbildningsområdet.

Arbetsgivaren räknar med att neddragningen i huvudsak kan lösas med naturlig avgång.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.