Bättre skydd för ensamkommande barn

ASYL2012-10-01

EU-kommissionen vill att medlemsländerna ska göra mer för att skydda ensamkommande asylsökande barn. Tusentals barn lever på gatan i Europas länder.

I EUs 27 medlemsländer registrerades under 2011 12 225 asylansökningar från ensamkommande barn utan någon vuxen i sällskap. Till Sverige kom under 2011 mer än 2 600 ensamkommande barn, och enligt Migrationsverket ökar antalet i år.

Enligt EU-kommissionens rapport om de ensamkommande barnen tar sig ännu fler till Europa via olagliga immigrationskanaler och i södra Europa lever tusentals papperslösa minderåriga. I rapporten uppmanar kommissionen EUs länder till bättre insatser för att effektivt och med full respekt för barnens rättigheter möta deras behov.

”Många barn har det mycket svårt. De kläms ihop med andra i mottagningscenter, låses in och har svårt att få medicinsk eller juridisk hjälp”, sade EU-kommissionären Cecilia Malmström i samband med att rapporten presenterades, skriver Europaportalen.

För två år sedan antog EU-kommissionen en handlingsplan för att öka skyddet för ensamkommande barn som anländer till Europa. Enligt planen ska varje beslut som påverkar en minderårig persons framtid tas med barnets bästa för ögonen. Enligt Cecilia Malmström har situationen blivit bättre, men mycket återstår att göra.

Inom EU pågår just nu ett intensivt arbete för att enas om ett gemensamt asylsystem före utgången av år 2012. Kommissionen föreslår ett mer omfattande skydd för ensamkommande barn och hoppas att parlamentet och rådet kommer att fram till en gemensam ståndpunkt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA