Befäl får löneavdrag efter kränkande kommentarer

KRIMINALVÅRDEN2023-06-09

Ett vakthavande befäl i Kriminalvården får fem dagars löneavdrag efter kränkande kommentarer riktade mot två kollegor. Mannen ska bland annat ha uttryckt sig negativt om kollegornas utseende och frågat om en av personernas sexuella läggning.

Det vakthavande befälet arbetar på ett av Kriminalvårdens häkten och har anmälts av två kollegor för kränkande särbehandling. Båda anmälningarna gjordes i slutet av förra året.

I det första fallet ska det vakthavande befälet enligt myndighetens egen utredning ha kommenterat den ena kollegans örhängen och frågat om han ”varit i frugans smyckeskrin” samt bland annat ha uttryckt att det var kvinnligt och fjantigt.

I det andra fallet ska de kränkande kommentarerna ha pågått under längre tid och redan från den tidpunkt då kollegan började sin anställning. Det vakthavande befälet ska ha sagt att det såg fjolligt och fjantigt ut att kollegan hade färgat hår och bar piercing. Befälet ska också ha fällt kommentarer när kollegan bar Kriminalvårdens hbtq-armband och ställt frågor om hans sexuella läggning.

Det vakthavande befälet har anfört att han aldrig haft för avsikt att trakassera någon kollega och har i personalsamtal uppgett att han inte sagt de saker han anklagats för.

Ärendet har nu tagits upp i Kriminalvårdens personalansvarsnämnd, som bedömer att uppgifterna från de båda kollegorna är tillförlitliga och att det i båda fallen rör sig om kränkande särbehandling. Personalansvarsnämnden har därför beslutat att tilldela det vakthavande befälet en diciplinpåföljd i form av fem dagars löneavdrag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA