Beslut om ökat stöd till lokalt fackligt arbete

ST2016-05-26
Debatten på STs kongress hettade till när ett antal motioner om stöd till det lokala fackliga arbetet behandlades. Kongressen beslutade att kansliresurser ska omfördelas till förmån för ett starkare lokalt förhandlings- och avtalsstöd. I enlighet med vad förbundsstyrelsen föreslagit ska det också göras en översyn av STs kansli.

STs kongress, som avslutades på torsdagen, behandlade flera motioner som i grunden handlade om att stärka regionerna och det lokala fackliga arbetet.

En av dem som talade för detta var Anders Tell, ordförande för ST på Skatteverket:

– Vi tycker att organisationen ute i landet behöver stärkas upp. Vi ser behov av stöd ute i landet, sade han.

Ombud från flera stora avdelningar, som Arbetsförmedlingen och Kriminalvården, gjorde liknande inlägg.

Kongressen biföll bland annat ett yrkande om att STs kansliresurser ska omfördelas till ett starkare lokalt förhandlings- och avtalsstöd.

STs kanslichef Marie Säll säger att det i grunden är positivt att man vill ha mer av kansliets resurser. Hon kan i dagsläget inte avgöra vad det beslutet får för konsekvenser för STs organisation och kansli:

– Vi ska analysera alla beslut som togs under kongressen och därefter lägga upp arbetet och en budget i balans.

Hon konstaterar också att kongressen stöttade förbundsstyrelsens förslag om att göra en översyn av kansliet.

– Det krävs en översyn av kansliorganisationen. Risken är annars att vi lappar och lagar. Översynen ska göras i samråd med förtroendevalda och då får vi gemensamt diskutera de här frågorna.

Hon tycker att kongressen gjorde skäl för namnet ”framtidskongress”.

– Kongressen har blickat framåt och haft en väldigt bra process och tagit beslut om verksamhetsinriktning, visioner och mål.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.