Blivande domare onanerade på tåg – får troligen behålla jobbet

DOMSTOLARNA2023-06-07

Tidigare i år onanerade en man, som utbildar sig till domare, i närheten av en kvinnlig medpassagerare på ett tåg. En åklagare har nu utfärdat ett strafföreläggande för sexuellt ofredande. Det kommer dock sannolikt inte att leda till att mannen avskedas från sin anställning som fiskal.

Det var i slutet av mars som mannen – enligt det strafföreläggande som en åklagare utfärdat – ska ha dragit ned sin gylf, tagit fram sitt könsorgan och börjat onanera i närheten av en kvinna som reste med samma tåg.

Mannen har, enligt åklagaren, erkänt gärningen. Han har uppgett att han sett att kvinnan satt på andra sidan gången i tåget och att han i efterhand inte förstår hur han kunde begå gärningen. Han har sagt att agerandet måste ha berott på ”en kombination av alkohol, stress och feber eller att han fick en knäpp helt enkelt”.

Enligt åklagaren begick mannen det sexuella ofredandet med uppsåt och straffet sätts till 60 dagsböter, vilket innebär ett totalt bötesbelopp på 25 800 kronor. Utöver dagsböter ska han betala ersättning till kvinnan med 10 000 kronor, enligt strafföreläggandet.

Den blivande domaren kommer dock sannolikt inte att avskedas från sin anställning på grund av strafföreläggandet, enligt Statens ansvarsnämnd som har yttrat sig i ärendet på begäran av Åklagarmyndigheten.

Statens ansvarsnämnd understryker dock att det vid bedömningen inte hade inkommit någon begäran om avsked av mannen och att bedömningen, som gjorts utifrån ett mycket begränsat underlag, är preliminär.

Mannen arbetar som fiskal vid en förvaltningsrätt, som en del av den särskilda domarutbildningen. Om han inte godkänner strafföreläggandet kan åklagaren väcka åtal och saken prövas i domstol.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA