Bör facket bekämpa högerextremism?

NYHET2006-05-31

Kan och bör facket göra en insats för att bekämpa högerextrema åsikter?

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Lars-Olov Remstam (ej verifierad) ons, 06/07/2006 - 00:31
En fackföreningsrörelse värd namnet ska kämpa för rättvisa och solidaritet, och för sina medlemmars intressen, vilket man verkligen kan ifrågasätta om dagens fackföreningar egentligen gör. En del gör det definitivt inte, som till exempel ST som ser mellan fingrarna på en korrumperande modell för lönebildning med individuella samtal för lönesättning där den anställde själv gör upp sin lön med sin chef, oavsett hur korrupt denne än är. Att det finns moraliskt tvivelaktiga statstjänstemän kan jag verkligen bekräfta efter trettiosju ¨år i staten 2006-06-01, och jag har sett både det ena och det andra genom åren.

Men denna röta inom ett så samhällsbärande skikt som statsförvaltningen får därför inte legitimera att detta är moraliskt korrekt, alltså med godtycke och ökad segregation, utan alla vi som tror på ett solidariskt samhälle måste återta makten över opinionsbildningen och våra fackföreningar. I det perspektivet så är det en självklarhet att bekämpa högerextremismen då denna är i ideologisk konflikt med allt som fackföreningsrörelsen tror på.

Högerextremismen är ett direkt hot mot vår existenssom medelmmmarnas intresseorganisation och med tanke på vad extremhögern har för en historia bakom sig så måste den helt enkelt bekämpas med alla till buds stående medel, så länge som dessa medel är förenliga med ett demokratiskt samhälle. De ska givetvis få yttra sig i tal och skrift, men de ska sannerligen inte få stå oemotsagda. Bekämpandet av extremhögern är för mig ett utmärkt första steg inför att sedan bekämpa en massa andra irrläror som vurmar för elitism och segregation i samhället.

Den som vill bekämpa extremhögern har bara att ta sådana exempel som militärjuntan i Argentina som bland annat kastade ut politiska fångar i havet från flygplan, militärjuntan i Chile som bland annat i samband med statskuppen samlad ihop politiska fångar på Estadio Nacional i Santiago och sedan utsatte dessa för en massa vidriga övergrepp eller den högerextrema militären i El Salvador som gick in i kyrkan under en gudstjänst och mördade ärkebiskopen Oscar Romero och sedan valde ut en besökare i kyrkan godtyckligt och arresterade för mordet. Detta säger allt om vad det handlar om för människor, eller rättare sagt slödder och pack.

För rättvisans skull ska även sägas att vänsterextrema härskare som Josef Stalin och Pol Pot till exempel inte är ett dugg bättre och Olof Palmes benämning ”Diktaturens kreatur” om Gustav Husak och hans regering i Tjeckoslovakien håller jag helt med om. Den högerextremism som vi ser i dag och alla annan ideologi som är i konflikt med den fackliga traditionen med en tro på solidaritet bygger i mycket på att det finns en historielöshet hos många människor som gör att de tror att det samhälle vi har nu i dag alltid har funnits, och att alla våra fri- och rättigheter är oss givna av naturen, vilket definitivt inte är fallet. Den som är lite mer påläst vet i stället hur vi fått kämpa oss till demokratin, och ju mer man inser om historien, desto mer värde sätter man på demokratin, och ju mer värde man sätter på demokratin, desto mer är man redo att kämpa för att bevara den.
Inlagt av Rickard Wikström (ej verifierad) mån, 06/12/2006 - 09:50
Argumentationen från de högerektremistiska grupperna är idag mer och mer sofistikerad. De döljer sitt budskap i rykten, myter, statistik som inte stämmer, fördomar och budskapen som inte är direkta påhopp utan ska få dig att tänka i deras banor.

Argumentationstekniken är god och med hjälp av statistik och fördomar bygger de upp en historia som många har svårt att argumentera emot. Fragment från detta har hörts vid köksbordet, lunchbordet på jobbet mm. vilket gör att det inte är några nyheter du hör utan snarare en bekräftelse på vad du hört. Att det var så hemskt som de berättar visste du inte men du är inte direkt förvånad.

Istället för att försöka slå hål på dessa argument tar du med dig delar av det till fikabordet, köksbordet mm. och bygger på fördomarna hos dina övriga anhöriga, arbetskamrater och vänner.

Jag känner att ST kan vara ett stort stöd när det gäller att slå hål på dessa myter, fördomar och statisitik. Att ge sina medlemmar en god grund att bemöta detta redan vid fikabordet på arbetet eller hemma skulle kunna vara en början så att fler kan och vågar bemöta dessa argument.
Inlagt av Jarl (ej verifierad) tis, 06/20/2006 - 12:07
Det bör de!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA