Bråttom betala ut årets löneökningar

NYHET2004-11-23

Från årsskiftet får myndigheterna inte längre använda sparade anslag. Därför blir det bråttom att betala ut årets löneökningar. Men någon lokal lönebildning blir det knappast tid för.

Att myndigheterna inte får använda årets sparade anslag under nästa år kom som en överraskning i höstens budgetproposition. Därför gäller det att försöka betala ut årets löneökningar redan före årsskiftet.

För STs medlemmar kan det innebära att de lokala löneförhandlingarna blir klara innan det centrala avtalet är slutet.

»Slagit undan fötterna«

Men det finns ett problem. Parterna är överens om att lönerna ska sättas utifrån myndighetens lönebild, önskade lönekriterier och lönestruktur innan de börjar fördela pengar.

Någon sådan lönebildningsprocess finns inte tid till om pengarna ska delas ut före nyår.

–Regeringen har slagit undan fötterna för det arbete vi ska göra enligt det centrala kollektivavtalet, säger STs förhandlingschef Johan Tengblad.

Ska ta upp med finansministern

ST har varit i kontakt med tjänstemän på finansdepartementet för att få en ändring till stånd. Resultatet blev ett löfte om att frågan ska tas upp med finansminister Pär Nuder.

Sten Olsson, statssekreterare på finansdepartementet, håller med om att de nya reglerna begränsar myndigheternas handlingsutrymme.

–Vi utgår från att myndighetscheferna behandlar frågan på ett ansvarsfullt sätt, naturligtvis i dialog med de fackliga organisationerna, säger han.

Han förklarar också att det pågår en dialog mellan departementet och myndigheterna om vad som ska stå i regleringsbreven som blir klara under december. Budgetpropositionen bildar utgångspunkt, men det finns möjligheter för regeringen att göra undantag från huvudregeln om att de sparade anslagen inte får användas nästföljande år.

–Men jag vill inte skapa några överdrivna förhoppningar, säger Sten Olsson.

trygghetspengar

n Flera myndigheter har kvar pengar som parterna avsatt för trygghetsåtgärder. Nu finns en oro över vad som händer med de pengarna när myndigheterna inte får behålla sina sparade anslag. »Självklart måste trygghetsmedlen fredas«, säger STs ordförande Annette Carnhede.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA