Brister i minoritetspolitiken

MÅNGFALD2007-10-26

Sverige lever inte upp till kraven i Europarådets stadga om minoritetsspråk. Det medger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, fp, enligt Radio Norrbotten.

Europarådet uppmanade i fjol Sverige att bland annat skyndsamt förbättra undervisningen i och på minoritetsspråken och sätta in innovativa åtgärder för att bevara det sydsamiska språket. I en rapport till rådet bemöter regeringen nu kritiken. I rapporten räknas ett antal utredningar, projekt och seminarier till förmån för minoritetsspråken upp som regeringen initierat.

Men till Radio Norrbotten medger Nyamko Sabuni att de åtgärder som återfinns i rapporten inte räcker för att Sverige ska leva upp till Europarådets krav avseende minoritetsspråken. Enligt rapporten återstår mycket att lösa. Till exempel är kunskapen låg, bland kommuner, skolor och även föräldrar, om de modersmålsregler som gäller för de nationella minoriteterna.

Nyamko Sabuni säger att det finns mer att ta itu med innan Sverige kan sägas leva upp till förpliktelserna i minoritetsspråkstadgan. Hon har aviserat en minoritetspolitisk proposition nästa höst med förslag för att förbättra situationen för minoritetsspråken.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA