Byggnads varslar om strejk

AVTAL2016-03-30

Byggnads varslar om strejk för 2 600 av sina medlemmar på 60 arbetsplatser. Ett av skälen är att fackförbundet anser att arbetsgivarna, Sveriges Byggindustrier, förhalar förhandlingarna.

Byggnads säger upp byggavtalet med arbetsgivaren Sveriges Byggindustrier, BI, 12 april och varslar samtidigt om strejk från samma dag. Varslet omfattar 2 600 medlemmar på 60 arbetsplatser och sker i tre steg.

”Jag kan bara beklaga att det är precis där vi hamnat. Genom att förhala förhandlingarna har vi inte nått samförstånd inom en rad viktiga framtidsfrågor, exempelvis jämställdhets- och mångfaldsarbetet”, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar.

Förbundet vill att branschen arbetar för att attrahera fler kvinnor, unga och nyanlända till yrket. Det kräver att byggbolagen är med och betalar för att stärka utbildningsinsatser redan i skolan och att de verkar för att stoppa machokulturen som hämmar branschens utveckling.

”Ansvaret vilar tungt på BI för att vi ska komma vidare. Det handlar om att tillsammans få väck diskriminerande och föråldrade jargonger på arbetsplatserna och att företagen börjar anställa kvinnor. Nu ser vi fram emot att BI sätter sig och pratar om detta med oss, skriver Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Byggnads menar också att byggbranschen går som tåget. Förbundet kräver löneökningar på 3,2 procent.

”Det är fullt rimligt”, skriver Johan Lindholm.

I övrigt handlar ett av Byggnads viktigaste yrkanden om att fortsätta att utveckla huvudentreprenörsansvaret för att stävja svartarbete, dålig arbetsmiljö, säkerhetsbrister och låglönekonkurrens. Byggnads menar att långa entreprenadkedjor har visat sig vara själva grogrunden för dumpning av villkor och löner.

Förbundet kräver också att företagen anställer fler lärlingar och vill att detta ansvar skrivs in i avtalet.

Sveriges Byggindustrier anser att varslet är oansvarigt.

”Det är ett av de största varslen någonsin. Detta i en tid då vi behöver bygga mer. Det är mycket oansvarigt och kommer att leda till att många projekt såsom skolor, förskolor, bostäder och sjukhus inte blir slutförda i tid. I grund och botten handlar det om att Byggnads ledning inte vill förstå hur byggbranschens framtid ser ut”, skriver Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind i en kommentar. 

Sedan tidigare har Målareförbundet varslat om strejk, 8 april tas 260 målare ut i strejk. Samtidigt har arbetsgivaren varslat om lockout.

Både Byggnads och Målareförbundet ingår i 6F, som är ett samarbete mellan Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målareförbundet och Seko.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA