Byter ut dåliga skärmar

CSN2004-03-15

En genomgång av bildskärmarna på CSNs lokalkontor visar att 309 av 789 skärmar är uttjänta som arbetsverktyg. CSN har beslutat byta ut dessa under 2004.

– Det är allvarligt ur arbetsmiljösynpunkt att så många skärmar är dåliga. På senare år har datorernas kapacitet uppgraderats kontinuerligt, medan man tycks ha glömt bort bildskärmarna. CSN är säkert inte unikt.


Göran Rendert, huvudskyddsombud på CSN, tillägger att dåliga bildskärmar förutom att vara ohälsosamma även drar ner arbetskapaciteten.

Annars är han mycket nöjd med arbetsgivarens slutsats att alla uttjänta skärmar ska bytas ut. Målsättningen är att ha genomfört det kvartal tre i år, vilket beräknas kosta cirka fem miljoner kronor.

– Det började med att anställda på CSNs lokalkontor i Göteborg klagade över huvudvärk, besvär i ögonen och att de hade svårt att läsa på skärmarna, berättar han.

I egenskap av huvudskyddsombud beslöt Göran Rendert att granska standarden för samtliga bildskärmar på lokalkontoren. Tillsammans med medarbetaren, skyddsombudet och lokala chefen på varje kontor plus en utomstående tekniker från WM-data har han gått igenom skärmarnas status och inställningar.

I till exempel Göteborg visade det sig att hälften av bildskärmarna var så dåliga att de borde bytas ut genast. Och av samtliga undersökta skärmar, 789 stycken, bedömdes hela 309 som otjänliga arbetsredskap.

– Efter ungefär tre år bör en bildskärm i regel bytas ut och det gäller att hitta en rutin för att kunna byta ut dem också i fortsättningen, säger Göran Rendert.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA