Campus blir kvar i Borlänge efter regeringsbeslut

HÖGSKOLAN2016-10-13

Regeringen har beslutat att Borlänge ska finnas kvar som campusort för Högskolan Dalarna, vid sidan av Falun. Det sker genom en ändring i lärosätets regleringsbrev. Anmärkningsvärt och synnerligen bekymmersamt, kommenterar högskolans ledning.

Regeringen motiverar sitt beslut med att det ska finnas goda möjligheter att bo och verka i hela landet. ”Dagens beslut är en del av regeringens politik för myndighetslokalisering. I arbetet för att Sverige ska hålla ihop avser regeringen att verka för att öka spridningen av statliga myndigheter över landet”, skriver Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Högskolan Dalarna hade låtit en extern utredare undersöka förutsättningarna för att lägga ned ett av högskolans två utbildningsorter. Utredningen har inte haft i uppdrag att välja mellan de två orterna Falun och Borlänge, men i praktiken handlade ett kommande beslut om Borlänges vara eller inte vara som campusort.

Normalt bestämmer lärosätets styrelse var man ska ha sin verksamhet. För tre år sedan bestämde till exempel Mittuniversitetet att lägga ned Härnösand som campusort.

Men nu har alltså regeringen satt ned foten i fråga om Högskolan Dalarna. Genom ett regeringsbeslut i dag ändras lärosätets regleringsbrev så att det tydligt framgår att man ska bedriva verksamhet i bland annat Borlänge och Falun.

Rektor Marita Hilliges på Högskolan Dalarna skriver i ett pressmeddelande att högskolan inte var färdig med sitt arbete kring sin framtida utveckling. Att regeringen gick in på detta sätt var ”ytterst oväntat och är principiellt anmärkningsvärt”.

Högskolestyrelsens ordförande Peter Samuelsson skriver att regeringens ingrepp i beslutsprocessen är synnerligen bekymmersamt: ”Nu har vi fått nya omständigheter att förhålla oss till, som begränsar våra möjligheter och riskerar den starka utvecklingen av högskolan som var målet med utvecklingsprogrammet.”

ST-sektionen vid högskolan har under utredningsarbetet förhållit sig neutral i frågan om eventuell nedläggning av en campusort. Sektionsordförande Anna-Carin Jonsson säger till Publikt att hon ännu inte fått några reaktioner från medlemmarna om regeringens beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA