Enligt Polisens utredning finns det skyltar på tre olika ställen i nära anslutning till den aktuella fartkameran som anger hastighetsbegränsningen på sträckan. Fartkameran på bilden är inte den som nämns i texten.
Bild: Mostphotos
Enligt Polisens utredning finns det skyltar på tre olika ställen i nära anslutning till den aktuella fartkameran som anger hastighetsbegränsningen på sträckan. Fartkameran på bilden är inte den som nämns i texten.

Civilanställd döms för fortkörning i tjänsten

POLISEN2020-06-04

En civilanställd inom Polisen som dömts för fortkörning under en tjänsteresa nekar till brott. Kvinnan hävdar att trafikskylten med hastighetsbegränsningen var felvänd, och påpekar att hon själv tidigare har jobbat med att vända sådana skyltar rätt.

Fartkameran som den civilanställda kvinnan passerade en dag i april 2019 med ett av Polisens tjänstefordon mätte hastigheten till 89 kilometer i timmen. Hastighetsbegränsningen på vägsträckan är 70 kilometer i timmen, enligt tingsrättens dom.

Då kvinnan inte accepterade böteslappen på 2 400 kronor inledde Polisen en utredning, under vilken kvinnan nekade till brott. Enligt förundersökningsprotokollet uppger hon att vägskyltarna sannolikt var felvända eftersom hon inte noterat dem. Dessutom uppger hon att det var dåligt ljus på platsen vid det aktuella tillfället.

”Jag förnekar därför ansvar med tanke på att jag inte hade möjlighet att läsa skylten som det är meningen att kameran ska övervaka effekten av”, anger kvinnan i ett skriftligt svar till Polisen.

I ett senare förhör under utredningen säger kvinnan att hon för ett antal år sedan själv har jobbat med att vända skyltar rätt på den aktuella vägsträckan. Åtgärden genomfördes då efter att man upptäckt ett filmklipp där personer vrider på trafikskyltar som lagts upp på ett specifikt konto på Youtube.

”De tyckte det var skitkul att vrida om sådana där, särskilt med fartkameror så att folk skulle åka dit”, säger kvinnan enligt förhörsprotokollet.

Den civilanställda kvinnan hänvisar enligt protokollet till att något liknande kan ha skett vid det tillfälle som hon körde förbi fartkameran. Kvinnan påpekar också att hon arbetar på en trafikavdelning inom Polisen och att hon därför är noga med att hålla hastighetsbegränsningar.

Enligt Polisens utredning finns det skyltar på tre olika ställen i nära anslutning till den aktuella fartkameran som anger hastighetsbegränsningen på sträckan.

Tingsrätten dömer nu kvinnan att betala bötesbeloppet på 2 400 kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA