Civilanställd låtsades vara polis – får böta

POLISEN2020-05-08
En civilanställd vid Polisen döms till dagsböter för att ha utgett sig för att vara polis och stannat bilar på en motorväg. Mannen visade sin tjänstelegitimation och hade synpunkter på förarnas beteende i trafiken, enligt domen. Myndighetens personalansvarsnämnd har beslutat att han får behålla sitt jobb.

I början av förra sommaren blev en man och en kvinna omkörda och sedan stoppade av en annan bilist när de färdades på en motorväg i mellersta Sverige. Mannen som körde om paret är anställd som arrestvakt inom Polisen.

Enligt tingsrättens dom visade mannen upp sin tjänstelegitimation i sidorutan, som paret då tog för en polislegitimation. När de körde intill och stannade visade han återigen upp sin tjänstelegitimation och hade sedan synpunkter på hur mannen som körde framförde sitt fordon.

Vid ett annat tillfälle samma dag stannade den polisanställde mannen ytterligare en bilist på motorvägen. Eftersom det då ringdes ett telefonsamtal till Polisens regionledningscentral, som spelades in, är det konstaterat att mannen gjorde uttalanden som var sådana att han skulle uppfattas vara polis. Även denna gång ska han ha visat upp sin tjänstelegitimation för den stoppade bilisten, enligt domen.

Den civilanställde mannen döms till dagsböter om sammanlagt 20 000 kronor. Enligt tingsrättens dom är det bevisat att han har utgett sig för att vara polis, trots att han ”var väl medveten om att han saknade polismans befogenhet”.

Polisens personalansvarsnämnd har tidigare meddelat att mannen inte kommer att bli av med sin anställning trots domen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.