Dålig arbetsmiljö inom bemanning

ARBETSMILJÖ2013-11-01
Det är risk att personalens arbetsmiljö faller mellan stolarna i bemanningsbranschen, enligt en granskning från Arbetsmiljöverket. Det finns också stora brister i introduktionen av nya arbetstagare.

Många unga arbetar inom bemanningsbranschen, och det är också de som oftast drabbas av skador, konstaterar Arbetsmiljöverket. Sex av tio skadade i bemanningsbranschen var yngre än 35 år 2011, jämfört med tre av tio för arbetsmarknadens samtliga branscher.

Brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet är ett vanligt återkommande problem, enligt granskningen. Det är också vanligt att man hoppar över introduktionen eller kortar ner den.

”Introduktion är extra viktigt i bemanningsbranschen. Den inhyrde är ny på arbetsstället vid varje nytt uppdrag, och har då inte kunskap om hur arbetet ska utföras på ett säkert sätt. Som inhyrd är det dessutom känsligt att visa att man inte kan eller inte förstår”, säger Arbetsmiljöverkets chef Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

Både bemanningsföretaget och inhyraren är ansvariga för den inhyrdes arbetsmiljö.  

– Man kan tro att de anställda därmed är dubbelt skyddade, men istället riskerar ansvaret att falla mellan stolarna. Det är mycket olyckligt i en bransch med så många unga anställda.

Kunskapen om arbetsmiljöfrågor i bemanningsföretagen är ofta bristfällig bland dem som jobbar med att sälja tjänster. Risken stor att arbetsmiljöfrågorna faller bort när man accepterar ett uppdrag. Bemanningsföretagen kan också vara rädda att förlora uppdrag om de trycker på arbetsmiljöfrågorna, enligt Arbetsmiljöverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.