Dan Eliasson toppar statens löneliga

LÖNER2015-05-05

Generaldirektör Dan Eliasson fortsätter att toppa statens löneliga även efter sitt jobbyte från Försäkringskassan till Polisen. Hans nya månadslön är 153000 kronor. Bara två kvinnor finns med bland de tio bäst betalda myndighetscheferna.

Av:  Ann Dahlin,  Marika Bergengren

Denna artikel publicerades 2015 och löneuppgifterna är inte längre aktuella. En artikel med aktuella uppgifter finns högst upp i denna lista.

Det är regeringen som fattar beslut om myndighetschefernas löner. Enligt finansdepartementet är den nu beslutade löneökningen för gruppen i sin helhet cirka 2,16 procent.

När flertalet av de nya lönerna för statens myndighetschefer offentliggjorts visar det sig att lönetoppen domineras av män. De bäst betalda kvinnorna är Ann Persson Grivas på Försäkringskassan (135 000 kronor) och Ann-Catrine Zetterdahl på Sjöfartsverket (134 000 kronor), som kvalar in på femte respektive sjätte plats.

De flesta av de högst betalda myndighetscheferna arbetar på stora rikstäckande myndigheter. Högst på lönelistan ligger Dan Eliasson, som i år tillträtt som generaldirektör för den nya Polismyndigheten. Han hade bäst betalt även tidigare, som generaldirektör på Försäkringskassan.

Själv tror Dan Eliasson att det framför allt är myndighetens storlek som avgör lönen.

– Polisen är en dubbelt så stor myndighet som Försäkringskassan, noterar han.

Vad har du för personliga egenskaper som du tror premieras?

– Det sades när det gäller Polisen att jag tillhör den krets som har mest erfarenhet av att leda komplexa organisationer. Jag får också höra att jag är engagerad och fylld av energi inför det förändringsarbete som ständigt pågår i det offentliga.

Liksom tidigare går en stor del av hans lön till att betala av på bostadslån och på lägenheter till barnen, säger han.

– I övrigt lever jag ett oerhört enkelt liv. Jag har inga dyra bilar, kläder eller vanor.

Statens bäst betalda myndighetschefer

De tio myndighetschefer, utsedda av regeringen, som har högst månadslön.

Dan Eliasson, Polisen, 153 000 kronor

Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingen, 145 000 kronor

Sverker Göransson, Försvarsmakten, 141 400 kronor

Ingemar Hansson, Skatteverket, 136 900 kronor

Ann Persson Grivas, Försäkringskassan, 135 000 kronor

Ann-Catrine Zetterdahl, Sjöfartsverket, 134 000 kronor

Anders Danielsson, Migrationsverket, 133 400 kronor

Torbjörn Sunesson, Trafikverket, 133 000 kronor

Olle Sundin, Luftfartsverket, 131 400 kronor

Anders Hamsten, Karolinska institutet, 131 100 kronor

Regeringen bestämmer lönerna

  • Myndighetschefernas löner sätts av regeringen.
  • De nya lönerna gäller från och med 1 oktober 2014.
  • Uppgifterna i Publikts sammanställning kommer från departementen. Ett mindre antal myndighetschefers löner är ännu inte offentliggjorda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Klasse (ej verifierad) tors, 06/25/2015 - 23:29
FY FAAN VAD DET STINKER!
Jag har kollegor som arbetat som polis i åtta år som knappt tjänar 25000:- / månad.
Vad motiverar att Dan Eliasson är värd 153 000:- / mån? Det är lika mycket som sex månadslöner för många poliser i yttre tjänst som arbetat i mer än fem år i yrket!

SKÄMMES TA MIG FAAN!

Klasse
Inlagt av Anders Nilsson (ej verifierad) tors, 10/29/2015 - 10:27
Dan Eliasson är en lojal statstjänsteman som premieras av regeringen för sin lojalitet. Allmänhetens åsikter om Dan Eliassons lämplighet som generaldirektör för Försäkringskassan och Polismyndigheten väger tyvärr lätt.
Inlagt av Polis (ej verifierad) tis, 08/16/2016 - 16:34
Jag är polis. Har jobbat i snart 20 år. Har ok betalt, men långt ifrån högt och många andra har högre. I år fick jag omdömet högpresterande, det högsta betyget. Jag fick 290kr/mån i löneökning. En, 1st! högre chef har gått in och ändrat bland lönerna på vår arbetsplats helt mot vad vår närmsta ledning ansett. Inte för att få en jämnare fördelning utan för att visa sin makt. Det är så det fungerar idag, ett oförklarligt hån mot de som gör sitt jobb. / å nej, jag har inte retat någon, jag är bara en i mängden.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA