De intagnas tidning Filen läggs ned

KRIMINALVÅRDEN2017-01-17
Tidningen Filen, en tidning för intagna i fängelser, förvar, psykiatri och ungdomshem, läggs ned. Den grupp personer på utsidan som gjort tidningen orkar inte längre dra lasset.

Tidningen Filen kom ut första gången i februari 2013, för att ta över efter det tidigare Kåkbladet. Under Kåkbladets tid kunde tidningen produceras innanför fängelseväggarna, men enligt redaktionen har Kriminalvården motarbetat den typen av upplägg. Nästan fyra år senare ger redaktionen upp:

”Under dessa fyra år har vi publicerat hundratals texter från intagna runt om i landet. Tillsammans med alla er frihetsberövade skribenter har vi riktat skarp kritik mot bunkrarna, mot ockerpriser i fängelsekioskerna, den undermåliga skolverksamheten, de långa häktningstiderna, mot de omänskliga förhållandena på flyktingförvar och psykiatri.”

Att de nu ger upp utgivningen av tidningen förklarar de med att allt arbete byggt på ideella krafter utanför anstalter och institutioner:

”Vi har alla lönearbeten vid sidan om detta ideella engagemang och flera av oss har familj, vilket har tagit på krafterna”, skriver medarbetarna i sista numret.

Filen kommer tills vidare att leva vidare som webbplats och Facebook-grupp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.