Elöverkänslig får rätt mot Försäkringskassan

JURIDIK2005-08-15

En kvinnlig fd Teliaanställd har rätt till bilstöd från Försäkringskassan. Det fastslår kammarrätten i Sundsvall sedan Försäkringskassan överklagat en dom från länsrätten.

Kvinnan, som numera är bosatt i Dalarna, får påtagliga fysiska besvär av elektriska fält. Hon har tvingats flytta från Stockholm och sitt dåvarande arbete, eftersom hon inte kan åka med elektriska tåg eller bussar med lysrörsbelysning. Under de sista åren i Stockholm hade hon färdtjänst, men även modernare bilar alstrar elektriska fält som ger henne besvär. Bäst fungerar det med dieselbilsmodeller fram till slutet av 1980-talet.

Västerdalsbanan fungerar om hon får åka i en vagn med släckt belysning, eftersom den är dieseldriven. Men den står inför modernisering med nya tåg och de nya tågen kommer sannolikt att förorsaka problem för kvinnan, som nu bor i en husvagn utanför det egna huset.

Kvinnan har visat läkarintyg, och kammarrätten konstaterar att hon uppenbarligen har besvär av elektromagnetiska fält. Om det finns ett vetenskapligt bevisat samband mellan fälten och besvären har enligt rätten egentligen ingen betydelse. Besvären är enligt domen sådana att hon har rätt till det bilstöd hon sökt.

Två av rättens ledamöter ville istället bifalla Försäkringskassans överklagande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA