Ett skyddsombud tar hand om flera domstolar

DOMSTOLARNA2023-02-24

Efter att åtskilliga myndigheter inom Sveriges domstolar stått utan skyddsombud har facken och Domstolsverket kommit överens om att införa ett regionalt skyddsombud. ST-medlemmen Jimmy Helgsten är den som kommer att axla uppdraget.

Enligt ST inom Sveriges domstolar har det på senare år blivit allt svårare att rekrytera skyddsombud på det åttiotal myndigheter som utgör Sveriges domstolar, och vid årsskiftet stod ett tiotal myndigheter helt utan skyddsombud.

För att värna arbetsmiljön på alla domstolar har facken, däribland ST, och arbetsgivaren, Domstolsverket, gemensamt beslutat att inrätta ett regionalt skyddsombud som kan bistå de myndigheter som helt saknar skyddsombud och vara ett bollplank för övriga. Den formella titeln är lokalt regionalt skyddsombud, då rollen bara berör Sveriges domstolar och inte ska sammanblandas med STs övriga regionala skyddsombud.

Josefin Fyhrlund, enhetschef på Domstolsverkets HR-avdelning, ser positivt på att man partsgemensamt kommit fram till denna lösning.

– Vi är glada att vi i samverkan kommit fram till ett så konstruktivt resultat, säger hon.

Josefin Fyhrlund poängterar att rollen inrättades 1 januari och att arbetet ännu är i sin linda. Utvärderingar kommer att göras kontinuerligt under året för att se hur det fungerar.

Förhandlaren Linn Öberg, som representerat arbetsgivarsidan i samverkan kring frågan, säger att förhoppningen är att ett regionalt skyddsombud ska stärka hela skyddsorganisationen.

– Med ett regionalt skyddsombud blir det kanske lättare att samla övergripande frågor. Vi hoppas också att den nya rollen ska bidra till att öka intresset för skyddsombuds- och arbetsmiljöfrågor bland medarbetarna, säger hon.

ST-medlemmen Jimmy Helgsten är den som fått uppdraget som regionalt skyddsombud. Han var tidigare huvudskyddsombud på Sundsvalls tingsrätt.

– Mitt mål med uppdraget är att så småningom få till lokala skyddsombud på alla myndigheter. Jag ska försöka bygga upp en organisation tillsammans med myndigheterna som jag sedan kan lämna över och till slut avveckla mig själv, säger han.

Jimmy Helgsten tror inte att det är brist på engagemang för arbetsmiljön som gör att flera domstolar i dag står utan skyddsombud, utan att det är stress som gör att ingen orkat med att axla rollen.

– Sveriges domstolar har effektiviserats till sin spets. I dag finns ingen luft i systemet.

Det i sin tur skapar en dålig arbetsmiljö och utan skyddsombud är det svårt att fånga upp problem innan de blivit för stora, vilket resulterar i en ond cirkel, menar Jimmy Helgsten.

Josefin Fyhrlund säger att det kan finnas flera skäl till att vissa domstolar har saknat skyddsombud. Det är inte heller så att de myndigheterna generellt har sämre arbetsmiljö än andra, menar hon.

– Vi har inte dragit den parallellen och det är inte vår ingång i det här arbetet. Men införandet av ett regionalt skyddsombud är något som vi tror kan stärka arbetsmiljön på alla domstolar och det är vi som arbetsgivare positiva till, säger hon.

Jimmy Helgsten poängterar att det effektiviseringskrav som finns inom staten gör att anställda inte räcker till, vilket skapar en osund stress.

– Det behövs mer resurser till domstolarna och det är ett politiskt ansvar, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA