Annons:

Fack varnar för tystare arbetsplatser

SEKRETESS2008-10-21

Skyddet för företagshemligheter bör stärkas, föreslår en utredning. Bra, tycker bland annat Säpo. Men facket varnar för tystare arbetsplatser och en låst arbetsmarknad.

Lagen om skydd för företagshemligheter gäller sedan 1990. Hittills har straffansvaret bara gällt den som aktivt letar fram hemlig information och sedan utnyttjar den i strid mot lagen. Men nyligen föreslog en statlig utredning att det ska räcka att avslöja företagshemligheter som man har haft tillgång till inom ramen för sina ordinarie arbetsuppgifter. Detta som ett svar på den så kallade Ericsson-domen, där en anställd friades efter att ha läckt hemliga uppgifter som ingått i hans ordinarie jobb.

Säkerhetspolisen, Säpo, är en av flera remissinstanser som tycker att det är bra att lagen skärps. Enligt Säpo har även Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, drabbats av liknande läckor. Därför vill man att lagändringen även ska gälla anställda på universitet och andra icke näringsdrivande institutioner.

Men de tre fackliga centralorganisationerna, liksom flera enskilda fackförbund, är kritiska. I ett gemensamt yttrande påpekar TCO, LO och Saco att lagens otydliga regler och stränga påföljder redan i dag skrämmer många anställda till tystnad. En skärpning skulle förvärra situationen, bedömer de.

Facket vill därför att lagen uttryckligen ger anställda rätt att avslöja brott och andra missförhållanden. En sådan rättighet skulle även omfatta sanktioner mot arbetsgivare som tar till repressalier. På sikt vill facket att meddelarfriheten och efterforskningsförbudet i offentlig verksamhet överförs även till andra områden – i första hand statliga bolag och annan verksamhet som bedrivs med offentliga medel.

Vidare förutspår facket inlåsningseffekter, om anställda i allt högre utsträckning binds av sekretess- och konkurrensklausuler. TCO, LO och Saco är unisont emot de utökade möjligheterna att bestraffa anställda som avslöjar företagshemligheter. Utökat straffansvar skulle ytterligare hämma rörligheten på arbetsmarknaden, varnar man. Straffansvaret bör dessutom upphöra senast ett år efter att en anställning eller ett uppdrag har avslutats.

FAKTA Företagshemligheter

Som företagshemlighet räknas information om affärs- eller
driftsförhållanden som en näringsidkare håller hemlig, och som kan
skada verksamheten gentemot konkurrenterna om den läcker ut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA