Färre besöker museet – ingen har sagts upp

MUSEER2007-03-13

Under de tre år Moderna museet hade fri entré kom som mest 57 000 besökare i månaden. Nu dalar besökssiffrorna. Men de museivärdar som nyanställdes för tre år sedan behåller sina jobb.

Vid årsskiftet återinfördes entréavgiften vid statens museer. För Moderna museet innebar det en påtaglig minskning av antalet besökare. Än så länge är det svårt att mäta effekten av att det numera kostar 80 kronor per besök, då det pågår två populära utställningar. Men museet räknar med i det närmaste halverade besökssiffror.

Konst får oss att må bättre

STs sektionsordförande, Maria Taube, beklagar att beslutsfattarna inte inser vilket mervärde museerna innebär för medborgarna.

–Museerna är inte bara museer utan också mötesplatser, offentliga rum där vi kan mötas utan att behöva ta fram plånboken och konsumera. De innehåller också så mycket kunskap. Konst och kultur får oss att må bättre, det har flera undersökningar visat.

Hon säger att många av dem som kom när det var fritt inträde var ovana museibesökare.

–Här var fullt med människor som var glada och nyfikna. Vi anställde 27 museivärdar som fick igång samtal överallt. Det blev en väldig glädje som alla blev involverade i – från konservatorerna till teknikerna. Vi ordnade tipspromenader och bebisvisningar för alla föräldralediga som kom hit med sina barnvagnar.

En del av aktiviteterna finns kvar och Maria Taube bedömer att fler än tidigare har fått upp ögonen för museerna.

Men trots att inträdet fortfarande är gratis för barn och ungdomar under 18 år liksom för deras medföljande lärare och dagispersonal är det färre skolklasser och barngrupper som kommer på besök än tidigare.

–Vi gör lärarhandledningar och ordnar informationskvällar för lärare, men jag tror att vi måste bli ännu bättre på att nå ut.

Kreativ krishantering

Anslagsminskningen från regeringen har i alla fall hittills inte inneburit att någon har sagts upp.

–Vi har en kreativ ledning och ett kreativt fack och är vana vid att klara kriser. Museivärdarna får hoppa runt där de behövs, ibland står de i kassan och ibland visar de utställningarna. Vi har lagt om våra scheman så att det ska fungera.

Maria Taube med Robert Rauschenbergs get i förgrunden.<br> Foto: SÖREN FRÖBERG
Maria Taube med Robert Rauschenbergs get i förgrunden.<br> Foto: SÖREN FRÖBERG

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA