Färre får besvär av sitt arbete

MILJÖ2005-06-21

Drygt var fjärde kvinna och var femte man tycker sig ha arbetsrelaterade besvär. Trenden är nedåtgående, rapporterar Arbetsmiljöverket och SCB.

27 procent av kvinnorna i Sverige och 22 procent av männen anser sig ha besvär på grund av fysisk belastning eller stress i jobbet. Det är många fler än i slutet av 1990-talet, men andelen har minskat med omkring två procentenheter de senaste två åren.

– Det återstår en hel del att göra, kommenterar Kenth Pettersson, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket. Ett ännu bättre systematiskt arbetsmiljöarbete på fler arbetsplatser är den viktigaste enskilda faktorn för att uppnå bra arbetsförhållanden.

Utvecklingen ser likadan ut när det gäller långa sjukskrivningar (minst fem veckor): betydligt fler är sjuka jämfört med 1997, men jämfört med 2003 är siffran bättre. Dessutom säger fler av dem som behöver rehabiliteringsutredning att de fått en sådan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA