Färre sjuka av arbetsskador

NYHET2004-10-20

Under åren 1995 till 2003 ökade andelen som var sjukskrivna av arbetsrelaterade skäl. 2004 ser det ut som om utvecklingen vänt.

Det visar en undersökning som SCB har gjort på uppdrag av Arbetsmiljöverket.

Enligt undersökningen har knappt en av tio sysselsatta varit sjukskrivna av arbetsrelaterade orsaker.

Den visar också att andelen sysselsatta som uppger att de haft arbetsorsakade besvär under den senaste 12-månadersperioden har minskat. Minskningen gäller både kvinnor och män.

Stress och psykiska påfrestningar är den vanligaste orsaken till besvär hos kvinnor, därefter kommer påfrestande arbetsställningar och tunga lyft.

För männen är påfrestande arbetsställningar, därefter stress och tunga lyft, det som oftast orsakar arbetsrelaterade besvär.

Det görs också fler rehabiliteringsutredningar än tidigare. 49 procent av kvinnorna och 42 procent av männen har fått sina rehabiliteringsbehov utredda.

Arbetsgivarna är skyldiga att göra en sådan utredning vid sjukfrånvaro som är längre än fyra veckor, eller om någon varit sjuk vid sex eller fler tillfällen under ett år.

Var fjärde av dem som blivit sjuka av arbetsrelaterade besvär uppger att det vidtagits åtgärder på arbetsplatsen. Vanligast är förändringar i den fysiska arbetsmiljön, medan förändringar i arbetsorganisationen eller arbetsmetoden är mindre vanligt.

Var tionde har fått förändrade arbetsuppgifter på grund av sina besvär, tre procent har minskat sin arbetstid och två procent har gjort både och. För de flesta har det lett till att besvären minskat.

”Om detta är inledningen till en stabil, långsiktig minskning av arbetsrelaterade sjukskrivningar är det mycket glädjande”, kommenterar Arbetsmiljöverkets gd, Kenth Pettersson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA