Bild: Sören Viktorsson

Finsk tvekan inför försök med medborgarlön

FINLAND2016-02-09

Finland ska genomföra ett försök med medborgarlön. Den ska helt eller delvis ersätta andra förmåner, som sjukförsäkring, försörjningsstöd och a-kassa. Blir ersättningen hög kan det på sikt hota statliga jobb, tror fackordföranden vid den finländska motsvarigheten till Försäkringskassan.

Av:  Sören Viktorsson

Finlands center-högerregering hade redan i sitt regeringsprogram skrivit in att det ska genomföras ett försök med basinkomst, eller medborgarlön, under 2017 och 2018.

Även Vänsterpartiet och Miljöpartiet är positiva till medborgarlön, medan Socialdemokraterna är emot.

Men arbetet är i gång och en arbetsgrupp inom Folkpensionsanstalten, Finlands motsvarighet till Försäkringskassan, har fått i uppdrag att ta fram olika modeller.

– Vi tittar dels på en modell där bas­inkomsten skulle vara tillräckligt hög för att ersätta stora delar av de nuvarande förmånerna vad gäller bastrygghet. Och dels en som ungefär motsvarar dagens arbetsmarknadsstöd, förklarar Olli Kangas som leder utrednings­arbetet.

Olli Kangas vill inte nämna några siffror, men arbetsmarknadsstödet är i dag cirka 600 euro, drygt 5 600 kronor. Den högre siffran som nämnts i debatten är 800 euro, drygt 7 500 kronor.

Men om medborgarlönen skulle bli ännu högre, exempelvis 1 000 euro, riskerar tusentals anställda vid Folkpensionsanstalten att bli av med jobbet, bedömer fackets ordförande Heli Martinmäki.

– I dag administrerar vi gott och väl över hundra förmåner och den absoluta majoriteten av dem skulle täckas av ett så stort belopp. Och då skulle det inte återstå mycket för oss att göra.

Men frågan om medborgarlöner har inte väckt någon större debatt inom facket, förklarar hon.

– Just nu har vi ett akut problem med att vi tar över försörjningsstödet från kommunerna vid nästa årsskifte. Det jobb som 2 400 kommunalanställda haft, förväntas nu 650 anställda vid Folkpensionsanstalten sköta.

Såväl arbetsgivarorganisationerna som de finländska motsvarigheterna till centralorganisationerna Saco och LO är emot medborgarlön. Men tjänste­mannafackets ordförande har uttryckt sig försiktigt positivt.

Niko Simola, ordförande för STs systerorganisation Pardia, säger till Publikt att man ännu inte har tagit ställning i frågan:

– Vi har av hävd ställt oss bakom den traditionella socialförsäkringsmodellen. Men i och med att samhället och arbetslivet förändras kan det hända att vi i något skede tvingas fundera kring alternativ, säger han.

Heli Martinmäkis bedömning är att beslutsfattarna inte kommer att landa i att medborgarlönen blir så hög att det hotar jobben.

– Själv tror jag att projektet kanske med tiden rinner ut i sanden, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA