Höstterminen 2019 ökade antalet sökande till universitet och högskolor med 1,8 procent jämfört med hösten 2018.
Bild: Mostphotos.
Höstterminen 2019 ökade antalet sökande till universitet och högskolor med 1,8 procent jämfört med hösten 2018.

Fler sökande till högskolans utbildningar

HÖGSKOLAN2019-08-21
Den nedåtgående trenden för antalet sökande till högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.

Trenden med minskat antal sökande till universitet och högskolor har brutits. Vid första urvalet till höstterminen 2019 sökte 398 400 personer, vilket är en ökning med 1,8 procent jämfört med hösten 2018. Också det totala antalet antagna studenter ökar. Totalt har närmare 247 000 personer antagits till minst en utbildning i höst. Jämfört med förra året är det en ökning med tre procent eller 7 280 personer.

Det ökade antalet sökande beror främst på att fler äldre vill utbilda sig. Bland dem som är 25 år eller äldre är ökningen 4,8 procent. Däremot har antalet yngre sökande minskat, något som till stor del beror på en god arbetsmarknad, tror UHR. I gruppen 20­-­24 år är minskningen 2,6 procent och bland 19 år eller yngre 0,5 procent. Könsfördelningen är ungefär densamma som för ett år sedan ­– av de sökande är 63 procent kvinnor och 37 procent män.

Allt fler studenter söker sig också till högskolans internationella utbildningar. Antalet sökande till vårens antagning har ökat med fem procent. Sammanlagt erbjuder nio svenska lärosäten internationella kurser som startar våren 2020. Jämfört med vårterminen 2019 har antalet sökande ökat från knappt 4 500 till drygt 4 700 personer. Den största ökningen har mastersprogrammen, som lockar 34 procent fler sökande än året innan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.