Rekordmånga antogs till högskolan

HÖGSKOLAN2020-03-02
Vårens högskoleutbildningar har lockat fler än någon tidigare vårtermin, redovisar Universitets- och högskolerådet, UHR. Totalt antogs 173 459 personer till de 14 650 olika kurser som högskolan erbjudit i vår.

De svenska högskolorna slog nytt vårterminsrekord i årets antagningar. Fram till andra urvalet hade 266 640 personer anmält sig, fem procent fler än för ett år sedan. Antalet antagna blev också rekordstort med 173 459 i andra urvalet, vilket var tio procent fler än våren 2019.

”Det är glädjande att fler söker och blir antagna till högskolans utbildningar. Särskilt när det gäller utbildningar till bristyrken som sjuksköterskor och lärare”, kommenterar UHRs  generaldirektör Karin Röding i ett pressmeddelande.

Också utbudet av utbildningar ökar. Universitet och högskolor har i vår erbjudit 644 programutbild­ningar. Det är enligt UHR en ökning med en procent jämfört med förra våren. Samtidigt ökade antalet tillgäng­liga kurser med tre procent, från 14 207 våren 2019 till 14 650 i år.

UHR särredovisar sex utbildningar som leder till yrkesexamen – civilingenjörs-, högskoleingenjörs-, läkar-, lärar-, sjuksköterske- och socionomutbildningar. Jämfört med förra våren ökade antalet sökande till läkar-, lärar- och sjuk­skö­terskeutbildningarna, medan ingenjörs- och socionomutbildningar fick färre sökande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.