Allt fler studenter läser på högskolan

HÖGSKOLAN2020-04-17

Antalet nybörjare i högskolan fortsatte att öka under förra läsåret, visar statistik från Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Också det totala antalet studenter ökade under 2018/19.

Både det totala antalet studenter och antalet nybörjare i svensk högskoleutbildning ökade under föregående läsår, skriver UKÄ i ett pressmeddelande. Ökningen beror till stor del på att fler läste fristående distanskurser. Under läsåret tog drygt 65 900 personer ut en examen, vilket var oförändrat jämfört med förra läsåret.

Antalet studenter på fristående kurser ökade med 2 700 jämfört med föregående läsår. Det var den första ökningen under den senaste tioårsperioden. Den största ökningen var bland antalet studenter som enbart läste på distans. De ökade med 10 400 personer jämfört med läsåret innan. Bland dem var sju av tio kvinnor.

Det totala antalet studenter ökade till 410 200, vilket var 4 700 fler än läsåret innan. 61 procent av dem var kvinnor och 39 procent män. Antalet nybörjare ökade totalt med 1 300 jämfört med föregående läsår, medan de svenska nybörjarna, exklusive tillresta studenter, ökade med 1 700 personer. Knappt sex av tio nybörjare var kvinnor.

Flest nybörjare lockade program mot civilingenjörsexamen. UKÄ noterar att det har skett en tydlig ökning av andelen kvinnor bland examinerade från civilingenjörsprogrammet, även om vissa inriktningar fortfarande domineras av män, till exempel datateknik. Fortfarande är nästan sju av tio nybörjare män.

Också program mot sjuksköterskeexamen och ämneslärarexamen lockade ett ökat antal studenter. Sjuksköterskeyrket lockar 86 procent kvinnor och 14 procent män, medan ämneslärarutbildningen är mer jämställt fördelad med 54 procent kvinnor och 46 procent män.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA