Förhandlingar om arbetstid strandade
Det blir inga nya arbetstidsregler i EU. Fem år av förhandlingar slutade med en strandad förlikning mellan ministerrådet och Europaparlamentet. Tvistefrågorna har gällt jourtid och veckoarbetstid.
Sammanbrottet i förhandlingarna innebär att de nuvarande arbetstidsreglerna fortsätter att gälla.
Ministerrådet har velat att medlemsländerna ska få bestämma om regler för jourtid. De nuvarande EU-reglerna har efter beslut i EG-domstolen fått innebörden att all jourtid, även då den anställde sover, räknas som arbetstid.
Detta var parlamentet under visa förutsättningar berett att gå med på, enligt den fackliga nyhetsplatsen europaportalen.se. Jourtiden skulle visserligen fortsatt räknas som arbetstid, men om den anställde sovit ett visst antal timmar skulle hon eller han kunna fortsätta att jobba dagen därpå.
Men det förutsatte att rådet gick parlamentet till mötes i frågan om maximal veckoarbetstid. Europaparlamentets krav var att nationella regler eller avtal som tillåter mer än 48 timmars arbete per vecka skulle förbjudas eller fasas ut. Och det gick ministerrådet inte med på.
– Ministerrådet ville inte alls diskutera ett slutdatum, säger Jan Andersson (S), ordförande i Europaparlamentets sysselsättningsutskott, till europaportalen.se.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) beklagar att det inte gick att få en uppgörelse. EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson(V) är däremot nöjd.
– Jag är glad att det här löntagarfientliga förslaget har misslyckats, säger hon i ett pressmeddelande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.