Forskare anmäld för plagiat

FUSK2006-01-27

En forskare vid Arbetslivsinstitutet har gjort omfattande plagiat av text. Forskaren har anmälts för vetenskaplig oredlighet.

Plagiatet upptäcktes när kolleger i forskargruppen granskade forskarens rapport, som ingår i ett projekt om arbetshälsa. Kollegerna anmälde händelsen och en internutredning har granskat om det fanns saklig grund för anmälan.

Enligt Arbetslivsinstitutets generaldirektör Mikael Sjöberg visar detta att institutets interna vetenskapliga granskning fungerar. Texten kom därför aldrig att publiceras.

Mikael Sjöberg säger också att det är första gången i institutets historia som någon av dess forskare gjort sig skyldig till plagiat.

Den anmälde forskaren får från idag inte vara kvar som forskningsledare och ärendet går vidare till personalansvarsnämnden.

Mikael Sjöberg har på grund av händelsen beslutat följande:

  • I forskarens övriga arbeten finns inget som tyder på vetenskaplig oredlighet. För att undanröja alla tvivel kommer institutet att utse en extern forskare som ska gå igenom den anmälde forskarens alla arbeten.
  • Institutets vetenskapliga råd ska intensifiera diskussioner och utbildningar om forskningsetik. Rådet ska också ta fram riktlinjer för hur dataprogram för plagiatkontroll ska användas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA