Fortsatt ökad statlig styrning

STATSFÖRVALTNING2021-04-01
Den statliga styrningen av kommuner och regioner ökade under 2020, konstaterar Statskontoret i en rapport till regeringen. Delvis beror den ökade styrningen på pandemin, enligt Statskontoret.

Statskontoret granskar varje år hur statens styrning av kommuner och regioner har utvecklats. Under 2020 infördes enligt rapporten totalt 42 nya eller ändrade lagar och förordningar som påverkar kommunerna eller regionerna på ett väsentligt sätt. Granskningen visar också att det under 2020 fanns 183 olika riktade statsbidrag med syfte att styra kommuner eller regioner.

Statskontorets kartläggning visar att de flesta riktade statsbidragen finns inom områdena vård och omsorg samt utbildning. Under 2020 har staten betalat ut mer pengar än tidigare år, vilket beror på att staten tillfört kommunsektorn mer resurser till följd av pandemin. Mer än 100 åtgärder som staten vidtagit gentemot kommuner och regioner har berott på pandemin. Men två av tre styråtgärder som staten använt mot kommuner och regioner under 2020 har enligt Statskontoret inte haft något samband med pandemin.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, är i ett pressmeddelande starkt kritiska till att statens styrning av kommuner och regioner fortsätter att öka.

”Statens styrning måste förändras snarast möjligt. Det här går inte bara emot vad kommuner och regioner är behjälpliga av utan också vad staten själva säger sig vilja åstadkomma. Detaljstyrningen bakbinder möjligheten för verksamheterna att använda resurser på bästa sätt och anpassa utifrån de lokala förutsättningarna och behoven”, understryker SKRs ordförande Anders Knape i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.