Fortsatt ökad statlig styrning

STATSFÖRVALTNING2021-04-01

Den statliga styrningen av kommuner och regioner ökade under 2020, konstaterar Statskontoret i en rapport till regeringen. Delvis beror den ökade styrningen på pandemin, enligt Statskontoret.

Statskontoret granskar varje år hur statens styrning av kommuner och regioner har utvecklats. Under 2020 infördes enligt rapporten totalt 42 nya eller ändrade lagar och förordningar som påverkar kommunerna eller regionerna på ett väsentligt sätt. Granskningen visar också att det under 2020 fanns 183 olika riktade statsbidrag med syfte att styra kommuner eller regioner.

Statskontorets kartläggning visar att de flesta riktade statsbidragen finns inom områdena vård och omsorg samt utbildning. Under 2020 har staten betalat ut mer pengar än tidigare år, vilket beror på att staten tillfört kommunsektorn mer resurser till följd av pandemin. Mer än 100 åtgärder som staten vidtagit gentemot kommuner och regioner har berott på pandemin. Men två av tre styråtgärder som staten använt mot kommuner och regioner under 2020 har enligt Statskontoret inte haft något samband med pandemin.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, är i ett pressmeddelande starkt kritiska till att statens styrning av kommuner och regioner fortsätter att öka.

”Statens styrning måste förändras snarast möjligt. Det här går inte bara emot vad kommuner och regioner är behjälpliga av utan också vad staten själva säger sig vilja åstadkomma. Detaljstyrningen bakbinder möjligheten för verksamheterna att använda resurser på bästa sätt och anpassa utifrån de lokala förutsättningarna och behoven”, understryker SKRs ordförande Anders Knape i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA