FP vill skärpa granskningen av Polisen

POLISEN2011-09-26
Folkpartiet vill att en fristående myndighet inrättas för att granska Polisen. Idag är Rikspolisstyrelsen, RPS, ansvarig för tillsynen av Polisens verksamhet.

”Tillsynen av polisen är viktig ur ett rättsäkerhetsperspektiv. Jämför man med många andra viktiga verksamheter där mycket skattepengar går åt, så har man i sådana ofta en självständig tillsyn”, säger Folkpartiets rättspolitiske talesman Johan Pehrson till Dagens Nyheter, DN.

Medan hälso- och sjukvården granskas av Socialstyrelsen, grundskolan av Skolinspektionen och lärosätena av Högskoleverket granskas Polisen av sina egna i RPS. Johan Pehrson säger till DN att kopplingen mellan Polisen och RPS är problematisk:

”Den löpande tillsynen måste gå utanför polisens korridorer. År 2009 gav vi uppdrag till Rikspolisstyrelsen att de skulle använda tillsynen mer aktivt. Det har inte att blivit så mycket av detta.”

En fristående myndighet för att granska Polisen var föremål för en statlig utredning år 2003, men förslaget avvisades den gången – bland annat för att det skulle bli för dyrt, skriver DN.

”Vi vill ha en fristående myndighet. På samma sätt som Skolinspektionen dyker upp, så tycker jag att en fristående myndighet exempelvis ska granska hur polisen uppfyller regelverket och vad som händer med larm”, säger Johan Pehrson till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Claes (ej verifierad) mån, 09/26/2011 - 13:13
Det råder inga tvivel om att polisen just nu är i olika mediers fokus - vilket såklart är bra. Det är allvarligt när polisen, trots miljardsatsningar och flera tusen extra poliser, inte klarar av kärnverksamheten. Det är såklart en ledningsfråga som har sina rötter högst upp hos Rikspolisstyrelsen.

Det man undrar är hur svensk polis i dagsläget skulle hantera en långvarig kris i samhället som kräver stora personella resurser. Det går inte att bara tömma omgivande län på poliser pga att man är för få i sitt egna.

Där skulle Beredskapspolisen få en betydande roll. 1500 extra resurser spridda över hela landet som enkelt skulle kunna ge avlastning och ta hand om t.ex bevakning, evakuering etc. Det innebär att våra yrkespoliser kan fortsätta fokusera på mer kvalificerat polisarbete.

Tyvärr har samma ledning som vi nu ser inte kan klara av kärnverksamheten beslutat att avveckla Beredskapspolisen.

Det är skrämmande att prestige går före samhällets krishantering och beredskap.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.