Fyra dagars arbetsvecka testas i Spanien

SPANIEN2023-01-17

Spanien ska genomföra en omfattande försöksverksamhet med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Projektet ska drivas i statlig regi. 60 till 70 små och medelstora företag ska delta under minst två år, skriver Arbetsvärlden.

Den spanska regeringen under socialdemokratisk ledning satsar cirka 120 miljoner kronor på försöksverksamheten. Anslaget ska enligt tidningen kompensera för ökade kostnader under projektet. Regeringens utgångspunkt för försöket är att den förlorade arbetstiden kommer att kompenseras genom ökad produktivitet hos de anställda.

Kortare arbetstid ska också resultera i minskad stress och bättre möjlighet att få ihop familje- och yrkesliv. De deltagande företagen får förbinda sig att minska arbetstiden med minst tio procent.

Enligt Håkan Gustavsson, utredare på TCO, finns det inget tryck i frågan om förkortad arbetstid inom de svenska TCO-förbunden, och inte heller i fackliga nätverk:

”Det pratas inte så mycket om fyradagarsvecka i dag. Det som det pratas om är arbetstidsförkortning generellt. Då gäller det mer sex timmars arbetsdag än fyradagarsveckor”, säger Håkan Gustavsson till Arbetsvärlden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA