Goda resultat för statens bolag

STATLIGA BOLAG2019-09-30
Statens bolag redovisar ökad omsättning och vinst för första halvåret i år. Det är framför allt Vattenfall och LKAB som förbättrat sina resultat.

Omsättningen i de statliga bolagen ökade med nio procent till sammanlagt 186,3 miljarder kronor, att jämföra med 170,9 under första halvåret i fjol. Den ökade omsättningen betor främst på att Vattenfall ökade sin om­sättning med 12 procent eller 9,2 miljarder kronor beroende på högre spotpriser och ökad försäljning i Norden, Tyskland och Nederländerna. Samtidigt ökade LKABs omsättning med 34 procent eller 4,2 miljarder kronor, beroende på högre priser för högförädlade järnmalmsprodukter och den stärkta dollarkursen.

Det samlade resultatet efter skatt ökade till 22,9 miljarder kronor under första halvåret i år, att jämföra med 19,3 miljarder kronor motsvarande period förra året. Också resultatförbättringen beror framför allt på de förbättrade resultaten för Vattenfall och LKAB.

Sämre vinster noteras i halvårsrapporten bland annat för Svenska Spel, vars resultat minskade med 61 procent eller 1,3 miljarder kronor. En miljard kronor beror på ökad spelskatt och beräk­nad inkomstskatt. Också Specialfastigheters resultat minskade med 0,5 miljarder kronor jämfört med motsvarande period föregående år och blev 0,6 miljarder kronor. Minskningen beror främst på lägre orealiserade värdeföränd­ringar på förvaltningsfastigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.