Malin Sparrström, Kriminalvårdens häkteschef i Göteborg, bekräftar anmälan och att det pågår en internutredning. "Man kan väl säga som så att det som står i anmälan inte låter så bra", säger hon till Publikt.
Bild: Mostphotos
Malin Sparrström, Kriminalvårdens häkteschef i Göteborg, bekräftar anmälan och att det pågår en internutredning. "Man kan väl säga som så att det som står i anmälan inte låter så bra", säger hon till Publikt.

Häktespersonal anmäls för nidbilder på ägg

KRIMINALVÅRDEN2020-01-22
En intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.

Den intagne mannen skriver i en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, att intagna vid ett par tillfällen har fått ta emot ägg som har målats med tuschpenna. Motiven ska bland annat ha varit smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade, enligt anmälan som kom in strax före jul.

Kriminalvårdens häkteschef i Göteborg, Malin Sparrström, bekräftar anmälan och att det pågår en internutredning.

– Man kan väl säga som så att det som står i anmälan inte låter så bra, och att det inte är något som stämmer överens med Kriminalvårdens värdegrund överhuvudtaget, säger hon till Publikt.

I övrigt vill hon inte kommentera mer än att hon kan bekräfta att det har förekommit att ägg har målats på något sätt.

– Jag har en bild av vad som har hänt men jag låter utredningen ha sin gång, säger Malin Sparrström.

Kriminalvården har till 10 mars på sig att svara JO och ge sin syn på det som står i den intagnes anmälan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.