I sitt beslut framhåller JO att ord står mot ord när det gäller nidbilderna, men kritiserar ändå äggmålandet eftersom intagna har haft åsikter om det. Bland annat av hygieniska skäl.
Bild: Mostphotos
I sitt beslut framhåller JO att ord står mot ord när det gäller nidbilderna, men kritiserar ändå äggmålandet eftersom intagna har haft åsikter om det. Bland annat av hygieniska skäl.

Kriminalvården: ”Inga nidbilder på ägg”

KRIMINALVÅRDEN2020-03-11

En intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen, JO, att personal ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverats till de intagna. Enligt Kriminalvårdens internutredning finns det dock inget stöd för att händelsen har inträffat, skriver man i ett svar till Justitieombudsmannen, JO.

Anmälaren skriver till JO att intagna på häktet i Göteborg vid ett par tillfällen har serverats kokta ägg som dekorerats med smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade.

Som Publikt tidigare skrivit om har arbetsgivaren startat en internutredning av händelsen, där man bland annat har pratat med personal och andra intagna.

”Man kan väl säga som så att det som står i anmälan inte låter så bra, och att det inte är något som stämmer överens med Kriminalvårdens värdegrund överhuvudtaget”, sade då Kriminalvårdens häkteschef i Göteborg, Malin Sparrström till Publikt.

Utredningen har nu avslutats och i sitt svar till JO skriver Kriminalvården att det inte finns något som tyder på att händelsen med de målade äggen har inträffat.

”Trots detta har häktet tagit klagomålen på allvar och följt upp dessa med personalen på avdelningen”, skriver myndigheten i svaret.

Den intagne mannen hävdar också i anmälan att personal har väsnats i korridorerna, pratat om privata saker när man delat ut mat samt haft stark parfym på sig. Inte heller det har Kriminalvården funnit stöd för i sin internutredning, skriver myndigheten i sitt svar till JO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA