I sitt beslut framhåller JO att ord står mot ord när det gäller nidbilderna, men kritiserar ändå äggmålandet eftersom intagna har haft åsikter om det. Bland annat av hygieniska skäl.
Bild: Mostphotos
I sitt beslut framhåller JO att ord står mot ord när det gäller nidbilderna, men kritiserar ändå äggmålandet eftersom intagna har haft åsikter om det. Bland annat av hygieniska skäl.

Kriminalvården: ”Inga nidbilder på ägg”

KRIMINALVÅRDEN2020-03-11
En intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen, JO, att personal ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverats till de intagna. Enligt Kriminalvårdens internutredning finns det dock inget stöd för att händelsen har inträffat, skriver man i ett svar till Justitieombudsmannen, JO.

Anmälaren skriver till JO att intagna på häktet i Göteborg vid ett par tillfällen har serverats kokta ägg som dekorerats med smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade.

Som Publikt tidigare skrivit om har arbetsgivaren startat en internutredning av händelsen, där man bland annat har pratat med personal och andra intagna.

”Man kan väl säga som så att det som står i anmälan inte låter så bra, och att det inte är något som stämmer överens med Kriminalvårdens värdegrund överhuvudtaget”, sade då Kriminalvårdens häkteschef i Göteborg, Malin Sparrström till Publikt.

Utredningen har nu avslutats och i sitt svar till JO skriver Kriminalvården att det inte finns något som tyder på att händelsen med de målade äggen har inträffat.

”Trots detta har häktet tagit klagomålen på allvar och följt upp dessa med personalen på avdelningen”, skriver myndigheten i svaret.

Den intagne mannen hävdar också i anmälan att personal har väsnats i korridorerna, pratat om privata saker när man delat ut mat samt haft stark parfym på sig. Inte heller det har Kriminalvården funnit stöd för i sin internutredning, skriver myndigheten i sitt svar till JO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.