Malin Sparrström, Kriminalvårdens häkteschef i Göteborg, bekräftar anmälan och att det pågår en internutredning. "Man kan väl säga som så att det som står i anmälan inte låter så bra", säger hon till Publikt.
Bild: Mostphotos
Malin Sparrström, Kriminalvårdens häkteschef i Göteborg, bekräftar anmälan och att det pågår en internutredning. "Man kan väl säga som så att det som står i anmälan inte låter så bra", säger hon till Publikt.

Häktespersonal anmäls för nidbilder på ägg

KRIMINALVÅRDEN2020-01-22

En intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.

Den intagne mannen skriver i en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, att intagna vid ett par tillfällen har fått ta emot ägg som har målats med tuschpenna. Motiven ska bland annat ha varit smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade, enligt anmälan som kom in strax före jul.

Kriminalvårdens häkteschef i Göteborg, Malin Sparrström, bekräftar anmälan och att det pågår en internutredning.

– Man kan väl säga som så att det som står i anmälan inte låter så bra, och att det inte är något som stämmer överens med Kriminalvårdens värdegrund överhuvudtaget, säger hon till Publikt.

I övrigt vill hon inte kommentera mer än att hon kan bekräfta att det har förekommit att ägg har målats på något sätt.

– Jag har en bild av vad som har hänt men jag låter utredningen ha sin gång, säger Malin Sparrström.

Kriminalvården har till 10 mars på sig att svara JO och ge sin syn på det som står i den intagnes anmälan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA