Handläggare utpekade i extremmedier

MYNDIGHETEN FÖR PRESS, RADIO OCH TV 2021-02-17
Handläggare på Myndigheten för press, radio och tv har blivit uthängda på sociala medier med namn, bild och känsliga uppgifter om privatlivet, skriver Dagens Nyheter. ”Jag tror inte riktigt man kan förstå hur obehagligt det är förrän man faktiskt ser sitt eget namn skrivet”, säger en handläggare till tidningen.

Enligt Dagens Nyheter har konspirationssajten Newsvoice och den högerextrema sajten Nya Dagbladet i flera artiklar publicerat uppgifter om enskilda anställda på Myndigheten för press, radio och tv efter att de nekats ekonomiskt stöd. Myndigheten delade förra året ut 500 miljoner kronor i redaktionsstöd till omkring 160 medier.

Kritiska artiklar om enskilda handläggare har publicerats trots att besluten om ekonomiskt stöd fattas av en särskild, fristående nämnd, Mediestödsnämnden.

Flera medarbetare säger till Dagens Nyheter att de inte vill prata med medier av rädsla för ytterligare kritik. Några uppger att de nu begränsat sina konton i sociala medier.

Enligt tidningen finns även en intern kritik mot bristande stöd från ledningen. Denna vecka ska det dock ha hållits möten för personalen. Generaldirektör Charlotte Ingvar-Nilsson säger till tidningen att ”man kan alltid i efterhand säga att man kunde gjort mer”, men att myndigheten haft diskussioner och utbildningar om problemet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.