Hans-Gunnar Axberger ny JO

JO2007-11-22
Riksdagen valde i dag Hans-Gunnar Axberger, professor i medierätt, till ny Justitieombudsman. JO granskar myndigheter och dess tjänstemän, ofta efter anmälningar från allmänheten.

Hans-Gunnar Axberger, jurist och professor i medierätt vid Stockholms universitet, är expert på Tryckfrihetsförordningen och har bland annat varit Allmänhetens pressombudsman i början av 1990-talet. Han har också suttit med i en rad statliga utredningar.

 

Som Justitieombudsman, JO, får Hans-Gunnar Axberger ansvar för att hantera allmänhetens klagomål på landets myndigheter och kontrollera att myndighetsutövningen går rätt till. JO gör också egna inspektioner och kan ta upp ärenden på eget initiativ.

 

JO utses av riksdagen för fyra år i taget. Det finns i dag fyra justitieombudsmän med varsitt ansvarsområde. Hans-Gunnar Axberger tar över efter Nils-Olof Berggren, och tillträder tjänsten den 18 februari nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.