Hård press på asylprövning

ASYL2007-05-28

Migrationsverket vill flytta personal till asylprövningen för att klara hanteringen av de omkring 40 000 asylsökande som väntas komma hit i år. ST-företrädare efterlyser en ökad satsning på kompetensutveckling av personalen.

Migrationsverkets nye generaldirektör Dan Eliasson får som en av sina första uppgifter ta ställning till den tidigare verksledningens förslag att föra över personal till asylprövningen. Den ökade tillströmningen av människor som söker asyl, främst från Irak, gör att verket annars inte klarar regeringens krav på handläggningstid.

Kravet är att asylärenden ska avgöras inom sex månader. Under årets första fyra månader skedde det i 72 procent av ärendena.

Verket vill öka genomströmningen dels genom att varje handläggare tar fler ärenden, dels genom att låta personal från andra enheter sköta asylfrågor, bland annat de som arbetar med familjeanknytning, medborgarskap och förvaltningsprocessen. Den sistnämnda enheten omprövar beslut och för verkets talan i migrationsdomstolarna.

Helmut Moser i styrelsen för ST inom Migrationsverket anser att det finns möjlighet att använda personal från förvaltningsprocessen. De kan asylfrågorna och de är inte lika hårt belastade som vissa andra enheter, menar han.

– Men i en verksamhet som fluktuerar så mycket som vår måste vi utveckla en större flexibilitet. Ökad kompetens hos personalen ger ökad effektivitet. Det ger också större trygghet, eftersom vi då kanske kan slippa uppsägningar i ett läge när verksamheten på ett område minskar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA