»Vi hinner inte med! Och på ett sådant här jobb kan man ju inte bara gå hem«, säger Paola Valdes Salas. Hon vet inte om alla besökare ens får träffa en handläggare innan mottagningen stänger för dagen.
Bild: Ida Ling Flanagan
»Vi hinner inte med! Och på ett sådant här jobb kan man ju inte bara gå hem«, säger Paola Valdes Salas. Hon vet inte om alla besökare ens får träffa en handläggare innan mottagningen stänger för dagen.

Helgjobb har blivit vardag

MIGRATIONSVERKET2012-09-04

Strömmen av asylsökande till Sverige ökar kraftigt. Nu larmar facket på Migrationsverket. Handläggare arbetar både helger och kvällar för att hinna
i kapp, många har stressymptom och några gråter av utmattning.

Några barn springer runt, runt kring receptionen i väntrummet på mottagningsenheten i Norrköping. En bebis har slocknat på en stol. Ingen vet hur lång väntan blir i dag. Alla kanske inte ens får träffa en handläggare.

– Vi ska stänga mottagningen klockan tre. Men när jag stänger av nummerlappsautomaten brukar det vara en lång kö av människor kvar. Vi hinner inte med! Och på ett sådant här jobb kan man ju inte bara gå hem, säger Paola Valdes Salas, assistent i receptionen och ledamot i STs sektionsstyrelse.

Hittills i år har cirka 24 700 personer sökt asyl i Sverige. Det är nästan 7 500 fler än samma period 2011. Framför allt är det antalet asylsökande från Syrien, Afghanistan och Somalia som ökar.

För mottagningsenheten i Norr­köping, en liten enhet med sammanlagt fem assistenter och handläggare, har arbetsbelastningen ökat dramatiskt. Under våren kom ungefär 50 asylsökande i månaden, under juli var antalet 107 och i augusti kom 170. Och än syns inga tecken på att kurvan ska vända nedåt. Personalen hinner inte i kapp. Hittills i år har myndighetens personal inom mottagningsområdet jobbat 14 000 timmar övertid.

När receptionen stänger klockan tre återstår all administration: protokoll ska renskrivas, beslut fattas och registreringsunderlag färdigställas. Enhetschef Mats Johansson berättar att han har medarbetare som regelbundet har arbetat både helger och kvällar den senaste månaden.

– Jag vet att flera har stressymptom. De sover sämre, vaknar på nätterna, tappar aptiten. Jag vill inte att mina medarbetare ska fara illa! Nu har jag anställt fler handläggare utan att be om resurser i förväg, vilket är den vanliga rutinen. Men vi är tvungna, säger han.

ST-avdelningens ordförande Sanna Norblad fyller i:

– Folk gråter på rummet! Det är ett enormt tryck, många är så pressade att de i stort sett ramlar ihop i en hög.

Det är inte bara medarbetarnas hälsa som äventyras, i förlängningen hotas också rättssäkerheten:

– Ju mer stressad man är, desto större är ju risken att man glömmer eller missar något. De som kommer hit måste ju få en säker utredning. Och alla här är så måna om att göra ett bra jobb, säger Mats Johansson.

Sanna Norblad nickar.

– Det finns inget utrymme för återhämtning längre. Från fackets sida är vi jätteoroade. Vi kan helt enkelt inte fortsätta så här. Då kommer vi att falla ihop.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA