Hemsidor kan få grundlagsskydd

NYHET2003-12-09
Yttrandefrihetsgrundlagen och Tryckfrihetsförordningen ska ändras så att webbtidningar och hemsidor kan få samma grundlagsskydd som tryckta tidningar.

Men då det handlar om grundlagsändringar fordras ett andra riksdagsbeslut efter valet innan de nya reglerna börjar gälla.
Grundlagsskyddet är frivilligt och förutsätter att hemsidan har en ansvarig utgivare och att det finns ett utgivningsbevis, utfärdat av Radio- och TV-verket.

Den hemsida som fått grundlagsskydd omfattas inte av Personuppgiftslagen (PUL), och är därmed inte heller underställd Datainspektionens granskning.

I den debatt som föregick riksdagsbeslutet ansåg centerpartiets Åsa Torstensson att lagändringarna inte ger en tillräckligt vidsträckt yttrandefrihet på nätet:

– Även nätet kommer att drabbas av förhandsgranskning, befarade hon och hänvisade till den dom som fällde ansvarige utgivaren för Aftonbladets hemsida för hets mot folkgrupp.

Hon var också kritisk till att det ska kosta pengar att använda sin yttrandefrihet på nätet.
Utgivningsbeviset har föreslagits kosta 2 000 kronor.

I samband med beslutet beställde riksdagen en analys av om grundlagsskyddet kan komma i konflikt med skyddet av den personliga integriteten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.