Högskola JO-anmäld av Språkrådet

HÖGSKOLAN2016-06-13
Högskolan i Jönköping har JO-anmälts av Språkrådet för sitt beslut att byta namn till Jönköping University. Högskolan har ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas, anser Språkrådet.

Språkrådet vid Institutet för språk och folkminnen har uppdraget att ”följa tillämpningen av språklagen och verka för att den offentliga förvaltningen använder svenska som huvudspråk”. I en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Harriet Kowalski och Catharina Nyström Höög vid Språkrådet att namnbytet vid Högskolan i Jönköping är en viktig symbolfråga. Därför har Språkrådet anmält högskolan i Jönköping till Justitieombudsmannen, JO.

Den svenska språklagen ger svenska språket en särställning som huvudspråk i Sverige, och anger att det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenskan ”används och utvecklas”, skriver Harriet Kowalski och Catharina Nyström Höög. Också högskolan är en del av det allmänna och måste ta ett stort ansvar för att också svenska används:

”Varje gång vi avstår från att använda svenska gör vi indirekt en markering av att svenska språket inte riktigt fungerar i det sammanhang som är aktuellt. Den här gången gäller det inte en vetenskaplig text, som ska läsas och diskuteras av internationella forskarkollegor, utan namnet på ett svenskt lärosäte, med uppdrag att bedriva undervisning och forskning i det svenska samhället. Vi menar att det finns starka skäl för Högskolan i Jönköping att använda sitt svenska namn i svenska sammanhang också i fortsättningen.”

Eftersom den svenska högskolevärlden är en del av den svenska offentligheten har de svenska högskolorna ansvar för att kommunicera på olika språk, inte minst svenska, skriver Harriet Kowalski och Catharina Nyström Höög. Universitet och högskolor har inte bara ansvar för kunskapsspridning, utan också för att svenskan används i många och skiftande sammanhang.

”När viktiga institutioner i samhället – och Högskolan i Jönköping är en sådan viktig institution – ges namn på engelska istället för på svenska signalerar det att engelska är ett viktigare, och kanske till och med bättre språk än svenska”, skriver de.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.