”Individen lastas för ohälsa”

NYHET2003-12-05

Det är en skrämmande hälsosyn att lasta individen för ohälsan på arbetsplatserna.

Det sade STs ordförande Annette Carnhede när utredningen ”Analys av hälsa och arbete” presenterade ett delbetänkande nyligen.

– Det är mycket märkligt och oroväckande att socialminister Ingela Thalén anammar en förvriden syn på vad ohälsa är. Att ha utgångspunkten i att det råder fel syn på rätten till sjukskrivning, när man är sjuk, måste vara oerhört kränkande för dem som är sjuka och inte kan jobba.

Annette Carnhede vände sig både mot socialministerns och Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborgs uttalanden om utredningen.

Enligt denna har folkhälsan inte försämrats. Förklaringar till den ökade sjukfrånvaron är till exempel

en ändrad ålderssammansättning – andelen äldre ökar i arbetslivet.

att ett mer pressat arbetsliv och andra faktorer har påverkat det psykiska välbefinnandet. Sannolikt har något hänt i samspelet individ–arbetsplats– läkare, vilket tycks leda till förändrad syn på vilka påfrestningar som ska tas hänsyn till på arbetsplatsen.
Ingela Thalén har kommenterat bland annat det sistnämnda och menar att detta kräver insatser inte minst i relationen individ–arbetsplats– läkare.

Annette Carnhede kallade det en skrämmande människosyn, att man lastar individen för att arbetsgivaren väljer organisationer som kräver att de anställda producerar och presterar lika mycket eller mer än tidigare, särskilt i offentlig sektor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA