Inhyrd personal får bättre skydd

SKYDD2007-06-18

Skyddsombud ska kunna stoppa farligt arbete även om det utförs av inhyrd personal, föreslår en utredning. Och den som upphandlar tjänster ska vara skyldig att ställa arbetsmiljökrav.

Hovrättsrådet Lars Dirke har på uppdrag av den förra regeringen utrett delar av Arbetsmiljölagen och föreslår skärpningar på flera områden som rör inhyrd personal och entreprenörer.

Skyldigheten att ta upp arbetsmiljön vid upphandlingar innebär att frågorna ska lyftas fram i förfrågningsunderlaget och att upphandlaren ska se till att entreprenören kan uppfylla arbetsmiljölagens krav.

När det gäller skyddsombudens roll föreslår utredaren att dessa ska få rätt – men inte skyldighet – att agera även för den inhyrda personalens räkning. Skyddsombuden ska både kunna anmäla brister i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket och stoppa farligt arbete.

Lars Dirke anser att rätten att stoppa farliga arbeten är särskilt viktig, eftersom oseriösa arbetsgivare annars skulle kunna hyra in personal till ett arbete som redan är stoppat.

De privata arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv och Företagarna är dock emot en sådan förändring, enligt vad de förmedlat till utredaren. De offentliga arbetsgivarorganisationerna säger att de inte har några principiella invändningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA