På flera områden bedömer internrevisorerna att verksamheten löper en ”kritisk risk”, vilket anges innebära en risk att lagar inte efterlevs och en risk för att Arbetsförmedlingen inte klarar sitt uppdrag.
Bild: Monika Manowska
På flera områden bedömer internrevisorerna att verksamheten löper en ”kritisk risk”, vilket anges innebära en risk att lagar inte efterlevs och en risk för att Arbetsförmedlingen inte klarar sitt uppdrag.

Internrevisorer ser brister i regelefterlevnad

ARBETSFÖRMEDLINGEN2021-02-09

Arbetsförmedlingen gör inte tillräckligt för att komma till rätta med bristande regelefterlevnad i verksamheten, slår myndighetens internrevision fast i en ny rapport.

Brister i Arbetsförmedlingens efterlevnad av regler i handläggningen har uppmärksammats inom myndigheten i flera år, och även påtalats av tillsynsmyndigheter som Riksrevisionen, Statskontoret och Inspektionen för socialförsäkringen, ISF. Den granskning som internrevisionen nu genomfört har gjorts på begäran av Arbetsförmedlingens styrelse och omfattar bland annat informationssäkerhet, felaktiga utbetalningar och automatiserad handläggning.

Bristerna framkom även i årsredovisningen för 2019, men enligt internrevisorerna har myndighetens interna styrning och uppföljning inte följt upp och hanterat dem. I rapporten framkommer att nuvarande fokus på coronakrisen har lett till att frågor om regelefterlevnad hamnat i bakvatten.

Internrevisorerna bedömer efter intervjuer att de anställda överlag, från handläggare till högre chefer, har en hög medvetenhet om vikten av rättssäkerhet och att ”det är viktigare att det blir rätt än att det går fort”. Att brister ändå syns i områden som rättsavdelningen följt upp – lönebidrag, nystartsjobb och introduktionsjobb – beror därför troligen främst på andra faktorer än den interna miljön, anser revisorerna.

En svaghet kan vara att många enheter beslutar om egna handläggningsprocesser, vilket enligt rapporten ökar risken för olika behandling och rättsosäkerhet. Internrevisionen pekar också på avsaknaden av gemensam styrning och uppföljning liksom avsaknad av data för att kunna följa upp handläggningstider och antalet ärenden per handläggare.

På flera områden bedömer internrevisorerna att verksamheten löper en ”kritisk risk”, vilket anges innebära en risk att lagar inte efterlevs, fysisk eller psykisk risk för de anställda och en risk att Arbetsförmedlingen inte klarar sitt uppdrag.

En rekommendation är att ansvaret för riskhantering flyttas från chefen för rättsavdelningen till operativa ledningen för verksamhetsområdena.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA