Jämställdhetsperspektiv efterlyses

JÄMSTÄLLDHET2018-12-18

Den svenska integrationspolitiken saknar jämställdhetsperspektiv, visar en granskning från Riksrevisionen. Tydligast märks det när det gäller förankring på arbetsmarknaden för utrikes födda kvinnor och män.

Alla kvinnor och män ska ha samma möjligheter till betalt arbete och ekonomisk självständighet, har riksdagen slagit fast. Trots det har utrikes födda kvinnor betydligt svårare att etablera sig på arbetsmarknaden än andra.

Riksrevisionen har granskat om regeringens integrationspolitik under åren 2008–2017 givit förutsättningar för ett likvärdigt och effektivt stöd till såväl kvinnor som män.

Resultaten visar att integrationsfrågan visserligen har varit högt prioriterad och att samtliga regeringar uttryckt ambitioner om jämställd integration, men att detta inte har givit tillräckligt avtryck i de viktigaste politiska dokumenten på området: budgetpropositioner, skrivelser till riksdagen samt styrningen av Arbetsförmedlingen.

Detta är särskilt tydligt i bristen på analys av varför skillnaderna är så stora när det gäller utrikes födda kvinnors och mäns förankring på arbetsmarknaden.

”Under den granskade perioden tas ett stort antal politiska initiativ på området. Även om det har skett en positiv utveckling de senaste åren, så saknas ofta resonemang om hur den förda politiken påverkar kvinnor och män olika”, skriver Frida Widmalm, projektledare för granskningen, i en kommentar.

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att i ett första steg analysera orsakerna till könsskillnaderna. Regeringen uppmanas även att redovisa och analysera arbetsmarknadspolitikens resultat så att det är möjligt att följa hur politiken faller ut för utrikes födda kvinnor och män även efter de år som de inte längre betraktas som nyanlända.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA