Jobbyte ger generaldirektör lönelyft

MIGRATIONSVERKET2023-08-31

Att byta generaldirektörspost från Arbetsförmedlingen till Migrationsverket innebär ett lönelyft för Maria Mindhammar. Hon kommer att tjäna betydligt mer än Migrationsverkets tidigare generaldirektör Mikael Ribbenvik gjorde.

När Maria Mindhammar den 18 september lämnar posten som generaldirektör på Arbetsförmedlingen för att kliva in i motsvarande roll på Migrationsverket höjer hon sin lön rejält.

Efter den senaste lönerevisionen har Maria Mindhammar tjänat 157 700 kronor i månaden på Arbetsförmedlingen. På Migrationsverket blir hennes nya månadslön 170 000 kronor.

Det är betydligt mer än vad den tidigare generaldirektören på Migrationsverket, Mikael Ribbenvik, tjänade. Hans månadslön var 146 200 kronor.

Utöver lönen får Maria Mindhammar även ersättning för boende i Norrköping, där Migrationsverkets huvudkontor ligger, upp till en kostnad som motsvarar skälig hyra för en tvårumslägenhet. Dessutom får hon ersättning för fyra resor per månad med valfritt färdmedel i reguljär trafik mellan Norrköping och hemorten Göteborg. Hon har också möjlighet att, mot en årlig avgift, få en förmånsbil.

Under ett drygt halvår, som längst fram till sista mars 2024, behåller hon även en förmån från sin tid som generaldirektör på Arbetsförmedlingen och får fortsatt ersättning för boendekostnader i Stockholm, där hon har en lägenhet. Under denna period får hon också ersättning för fyra resor per månad mellan Norrköping och Stockholm.

Med sin nya lön på 170 000 kronor i månaden klättrar Maria Mindhammar till en femte plats på listan över de bäst betalda statliga myndighetscheferna som lönesätts av regeringen. Det är bara Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm, överbefälhavare Micael Bydén, Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg och rikspolischefen Anders Thornberg som har en högre lön, visar Publikts genomgång. Anders Thornberg, som toppar listan, tjänar efter den senaste lönerevisionen 179 900 kronor i månaden.

Även Arbetsförmedlingens nuvarande överdirektör Lars Lööw, vars månadslön är 124 000 kronor, kommer att få mer betalt när han går in som vikarierande generaldirektör i väntan på att en ersättare för Maria Mindhammar rekryteras. Under vikariatet får han, utöver sin lön som överdirektör, ett särskilt lönetillägg på 7 500 kronor per månad.

Så sätts myndighetschefernas löner

  • Regeringen beslutar om löner för de flesta myndighetschefer – bland andra generaldirektörer, landshövdingar, museichefer och lärosätenas rektorer. Regeringen beslutar även om lönerna för överdirektörer vid större myndigheter samt länsstyrelsernas länsråd. Totalt handlar det om cirka 220 personer.
  • Regeringen sätter inte lönerna för cheferna för de myndigheter som ligger under riksdagen, exempelvis riksrevisorerna och justitieombudsmannen.
  • Lönen för Arbetsgivarverkets generaldirektör sätts av Arbetsgivarverkets styrelse.
  • Lönen för de statliga AP-­fondernas verkställande direktörer sätts av respektive fonds styrelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA