Kärnavfallsrådet läggs ned vid årsskiftet

KÄRNKRAFT2022-09-08
Kärnavfallsrådet kommer att läggas ned vid årsskiftet, eftersom regeringen beslutat att inte förlänga rådets uppdrag att övervaka myndigheternas säkerhetsarbete, skriver Dagens Nyheter. Rådets ordförande Carl-Reinhold Bråkenhielm är kritisk till beslutet.

Statens råd för kärnavfallsfrågor, oftast kallat Kärnavfallsrådet, har funnits sedan 1992 och är en tvärvetenskaplig kommitté där ledamöterna utses av regeringen. Dess huvuduppgift är att ge råd till regeringen i frågor om kärnavfall och slutförvaring av använt kärnbränsle samt om avveckling och rivning av kärntekniska anläggningar. Rådet har åtta ledamöter och ett kansli med två anställda och två sakkunniga.

Anledningen till regeringens beslut att inte förlänga rådets uppdrag är enligt Dagens Nyheter att regeringen nu fattat beslut att godkänna det förslag om slutförvaring som Svensk kärnbränslehantering SKB, lämnat.

”Regeringen har tagit slutligt beslut i frågan om den konceptuella utformningen av slutförvaret. Den fortsatta stegvisa prövningen som Strålsäkerhetsmyndigheten ansvarar för kommer pröva en mer detaljerad säkerhetsutformning inom ramen för det tillståndsgivna konceptet”, skriver klimat- och miljöminister Annika Strandhäll i en kommentar till Dagens Nyheter.

Kärnavfallsrådets ordförande Carl-Reinhold Bråkenhielm är kritisk till att regeringen nu bestämt sig för att avveckla rådet:

”Det här kom som en överraskning. De signaler som vi fått under våren i dialog med Miljödepartementet om hur de nya direktiven skulle kunna se ut efter årsskiftet var att uppdraget skulle förlängas. Vi anser att det finns många viktiga uppgifter kvar för oss. Och om det blir ny kärnkraft, kan det bli nya typer av kärnavfall som kräver andra former av slutförvaring”, säger Carl-Reinhold Bråkenhielm till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.